Cimet kao lijek

1019

Cimet ima dugu povijest kao začin i kao lijek, a u antičko doba, bio je toliko cijenjen da se smatrao dragocjenijim od zlata. Cimet ima lijep miris i slatki okus, a dostupan je u obliku štapića ili u prahu.

Postoji oko stotine vrsta cimeta, a ključne zdravstvene prednosti dolaze iz sastojaka koji se nalaze u kori cimeta.

Za cimet je trenutno dokazan učinak kod stanja kao što je pretilost, dijabetes i dislipidemiju.

U tradicionalnoj ayurvedskoj medicini koriste se ekstrakti cimeta kao pomoć kod stanja kao što su artritis, proljev i nepravilnosti u menstrualnom ciklusu.

Prema članku objavljenom u znanstvenom časopisu Critical reviews in food science and nutrition 2010. godine, provedene studije pokazale su sljedeća svojstva cimeta:

antibakterijska,
antimikrobna,
antioksidativna,
antikancerogena,
protuupalna,
hipoglikemijska,
imunomodulatorna,
pomaže pri snižavanju kolesterola,
štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Antibakterijska svojstva cimeta istraživana su 1999. godine na izraelskom fakultetu prehrambenog inženjerstva i biotehnologije u Haifi. Za cimet su dokazana antibakterijska svojstva protiv bakterija Bacillus subtilis i Escherichia coli.
Cimet je široko poznati začin koji se dobiva iz kore drveća, a može se koristiti u obliku štapića ili u prahu. S obzirom na to da se dobiva iz kore drveća, sadrži mnoge hranjive i zdrave tvari. To su:

antioksidansi kao što su polifenoli kumarini,
dijetalna vlakna,
minerale poput magnezija, željeza, kalija i natrija,
vitamine A, C i B skupine.

Zbog kvalitetnih sastojaka koje sadrži, cimet ima protuupalna, antioksidativna i izrazito ljekovita svojstva.

Sigurna preporučena dnevna doza cimeta je maksimalno 6 grama. Vrijednosti iznad tih se ne mogu smatrati sigurnima za upotrebu.

Kako koristiti cimet? Možete:

s njim začiniti jela,
piti čaj od cimeta ili đumbira i cimeta,
koristiti štapić cimeta,
jesti cimet i jogurt.

Postoje dvije vrste cimeta, cejlonski cimet i cimet imena kasija. Cejlonski cimet je podrijetlom sa Šri Lanke i općenito je zdraviji. Kasija cimet je podrijetlom iz Kine i sadrži manje ljekovitih sastojaka.

Iako je cimet vrlo koristan za vaše zdravlje, nemojte u njemu pretjerivati misleći kako ćete dobiti više koristi od njega ukoliko uzimate više. Cimet kod prekomjernog korištenja može dovesti do oštećenja jetre, a nije preporučljiv ni trudnicama u tim količinama.
Cimet kontrolira šećer u krvi

Cimet ima značajne zdravstvene prednosti kod osoba s dijabetesom tipa 2. On pomaže tijelu reagirati na inzulin, čime se normalizira razina šećera u krvi. Određeni spojevi u cimetu stimuliraju receptore inzulina i inhibiraju enzim koji ih isključuje te time poboljšavaju sposobnost stanica da iskoriste glukozu.

Redovito konzumiranje manje od jedne polovine žlice cimeta dnevno, jer to smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara. Jednostavno dodajte malo cimeta u svoje jutarnje zobene pahuljice ili žitarice, a možete ga dodati i umjesto šećera u čaj ili kavu.

2015. godine u časopisu Nutrition journal objavljen je pregledni rad kojem je cilj bio kritički procijeniti dotadašnje eksperimentalne dokaze o učinku cimeta na poboljšanje razine glukoze. Poboljšanje u glikemijskoj kontroli uočeno je kod pacijenata koji su primali cimet kao jedinu terapiju za dijabetes, kod pacijenata sa stanjem predijabetesa i kod onih s visokim razinama HbA1c. Zaključeno je kako cimet utječe na smanjenje razine glukoze u plazmi prije i nakon obroka.
Cimet pojačava moždane funkcije

Cimet je odavno pokazao da može uvelike poboljšati moždane funkcije. Samo prekrasan miris tog slatkog začina pojačava aktivnost mozga. Miris cimeta može poboljšati kognitivne obrade i poboljšati funkcioniranje mozga s pažnjom, memorijom prepoznavanja i radnom memorijom.

Ljudima koji pate od tjeskobe ili nervoze, cimet se preporučuje kao dodatak čaju ili kavi jer značajno smiruje um.
Cimet štiti od bolesti srca

Zbog svojih raznih anti-upalnih svojstva, cimet je vrlo učinkovit u očuvanju srca i arterija od oštećenja i infekcija. Brojne namirnice danas sadrže mnogo kolesterola i nezdravih masti koje s vremenom mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti i drugih prijetnji srcu.

Cimet pomaže u borbi protiv “lošeg” kolesterola, te značajno smanjuje razinu ukupnog kolesterola što može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Osim toga, cimet i tlak su dobra kombinacija jer cimet razrjeđuje krv i sprječava nastanak visokog krvnog tlaka, donosi Kreni zdravo.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *