Čudo na Rebru: Mladiću u isto vrijeme presadili srce i jetru!

563

Prošli je tjedan na Rebru napravljena prva u Hrvatskoj kombinirana transplantacija jetre i srca istovremeno, kod istog pacijenta, i s organima istog donora. Pacijent je mlada osoba, čekalo se više tjedana na pravog donora i, kako 24sata neslužbeno doznaje, “ulovio se zadnji čas”. Bez ove operacije pacijent bi, kažu, teško preživio. Operaciju je, doznaju, dobro podnio, i oporavlja se.

Organi stigli u zadnji čas

U KBC-u Zagreb planiraju organizirati konferenciju za novinare na ovu temu, gdje će biti izneseni svi detalji o ovom, prvom takvom transplantacijskom zahvatu u Hrvatskoj. Otprije se, i u drugim bolnicama, rade kombinirane transplantacije, u 2021. su, prema službenim podacima, izvedene tri kombinirane transplantacije jetra-bubreg i šest transplantacija bubreg-gušterača.

No dosad nije bilo transplantacije srce-jetra, što je velik uspjeh za Rebro, ali i cijelu Hrvatsku. Kako se doznaje od upućenih liječnika, takva se operacija općenito u svijetu malo, rijetko izvodi.

KBC Zagreb obara sve rekorde u broju transplantacija. Prema neslužbenim informacijama iz bolnice, ovih su, blagdanskih dana, tamo u samo 24 sata transplantirane tri jetre, od kojih je jedna i ova iz kombinirane transplantacije.

Zahvata je toliko, da im čak ponestaje krvi za transfuziju, zbog čega Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu poziva darivatelje svih negativnih krvnih grupa te krvne grupe 0+ da se odazovu darivanju krvi zbog smanjenih zaliha.

Ovo je prva takva operacija

Preko blagdana je darivanja bilo manje, a na Rebru su i preko Božića i Nove godine imali više transplantacijskih zahvata, pa tako i ovaj kombinirani, da su pacijentu transplantirali jetru i srce istodobno.

U prošloj je godni na Rebru napravljeno čak stotinu transplantacija. U samo deset dana, od 2. do 11. prosinca bilo ih je čak devet. U zahvate je uključeno između 130 i 140 ljudi u bolnici. U svakoj transplantaciji sudjeluju eksplantacijski tim, medicinske sestre, instrumentarke, i drugi. Od početka programa transplantacije bubrega na Rebru je presađeno ukupno 2.500 bubrega.

Lani ih je  transplantirano 38, pritom tri kod djece. Samo KBC Zagreb radi transplantacije organa kod djece. Lani je transplantacija izvedena i kod dva brata blizanca – dobila su, obojica, novo srce.

24sata.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *