Dan kada antifašisti slave fašizam

443

Nekada se u Hrvatskoj, 27.srpnja slavio kao Dan ustanka. Tog dana, 1941.počeo je oružani ustanak protiv države i vlasti NDH na području Srba, Lapca, Drvara i Bosanskog Grahova. Zapravo je to bio dan masakra nad civilnim hrvatskim stanovništvom, mala djeca, obitelji, starci ubijani su i bacani u jame. Partizani i četnici su zajedničkim snagama napali Srb. Nevini hodočasnici i župnici mučki su likvidirani. Sva hrvatska sela i kuće na tom poručju su sravnjena sa zemljom ili spaljena, kao i sve katoličke crkve. Svi su svećenici ubijeni, a priča o don Juraju Gospodnetiću je stravična.

Don Juraj Gospodnetić rodio se 1910.na otoku Braču. Zaredio se za svećenika 1938.u Zagrebu. Godinu kasnije imenovan je za župnika Bosanskog Grahova. Uhvatili su ga, izmasakrirali, ubili, nabili na ražanj i ispekli na današnji dan prije 77 godina. Ispekli su ga pred očima njegove majke, a takozvani ustanici su skandirali. Grob mu se ni danas ne zna.

I danas, u Srbu se slavi takozvani “ustanak”, kuha se grah, a neizostavan gost je Milorad Pupovac. U Hrvatskoj se slavi zločin iz mržnje, genocid nad Hrvatima. Pljačke, silovanje, ubojstva, te na kraju i protjerivanje onih koji su masakr proživjeli, sa zabranom povratka. U tom divljačkom, barbarskom pohodu sudjelovalo je 1000 četnika.

Pitanje koje se nameće samo po sebi, pošto antifašističke udruge obilježavaju i proslavljaju ovaj dan, zašto oni kao antifašisti slave fašizam?

Proslavu u Srbu, 2016.možete pogledati OVDJE

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *