DANAS SLAVIMO IME MARIJINO: Stoljećima najraširenije ime u kršćanskim zemljama

300

Marija je stoljećima najraširenije ime u kršćanskim zemljama. Najčasnija je Isusova Majka, koju kršćani oslovljavaju sa Blažena Djevica Marija.

Danas, 12. rujna slavimo Ime Marijino.

Blagdan se počeo slaviti 1513. kao lokalna svečanost u Cuenci u Španjolskoj. Godine 1671. proširen je na cijelu Kraljevinu Španjolsku.

Papa Inocent XI uvrstio je blagdan u Opći rimski kalendar 1684. u spomen na pobjedu u bitci kod Beča 1683. Jan III Sobjeski stavio je trupe pod zaštitu Blažene Djevice Marije. Kad je turska vojska opsjela Beč, bečke crkve bile su pune vjernika koje su vapile Mariji za pomoć: „Sveta Marijo, majko Božja, moli za nas!“. Pobjeda se pripisala Marijinom zagovoru.

Mariju se zazivalo i u drugim ratnim opasnostima kojima je čovjek bio izložen. Crkva bilježi brojne prigode Marijina zagovora, a za njih se zahvaljuje blagdanima i drugim molitvama i slavljima.

U rimskom martirologiju o ovom blagdanu piše: „Presveto Ime Blažene Djevice Marije, dan je koji podsjeća na neizrecivu ljubav Majke Božje za svoje dijete, a oči vjernika usmjerene su na lik Majke Otkupiteljice.“

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *