Danas slavimo svetog Luku

240

Danas, 18. listopada, Crkva slavi svetog Luku, autora Evanđelja po Luki i Djela apostolskih te po predaji autora prve ikone. Luka je bio i pratitelj svetoga Pavla, liječnik i kroničar koji nam je ostavio u naslijeđe mnoge detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice.

Luka je rođen u Antiohiji, tadašnjoj rimskoj pokrajini Siriji, a današnjem gradu Antakya na jugu Turske. O njegovu životu ima vrlo malo podataka, asvi dolaze iz kasnijih predaja. Nije izravno poznavao Krista, ali je bio učenik apostola. Prema predaji, bio je i slikar koji je naslikao više slika Djevice Marije. Prikazuje ga se u slikarstvu sa pisaćim, liječničkim ili slikarskim priborom. Po svjedočenju svetog Ireneja, Tertulijana, Origena, a i samog svetog Pavla, sveti Luka je bio iz poganske sredine. Bio je pratitelj i učenik svetoga Pavla na njegovim misijskim putovanjima, od Troade do Filipa u Grčkoj, Pavlovom putovanju u Rim, te je u Djelima apostolskim ostavio dragocjeni dnevnik puta. Bio je s Pavlom i za vrijeme Pavlova prvog rimskog boravka tamnici.

Prema kasnijim predajama, izučio je medicinu u Entiohiji i Tarzu. Obratio se na kršćanstvo i na brodovima radio kao liječnik. Među slike koje se pripisuju Luki je Carigradska Bogorodica koja je između 8.i 9.stoljeća prenijeta u Padovu, a i slika Majke Milosti na Trsatu.

Smatra se kako je sveti Luka umro u Beociji, oko 84.godine.

Sveti Luka zaštitnik je liječnika, kirurga, umjetnika, slikara, pisara, kipara, zlatara, mesara, neoženjenih muškaraca, izrađivača stakla i čipke. Lukin grob časti se u Padovi u Italiji, u bazilici svete Justine.

Svetog Luku slave Čilipi, Komaji, Gruda, Radovčići, Lastovo, Korčula, Mandaljena, Čibača, Mlini, Brašina, Ponikve, Boljenovići, Stravča, Brotnice, Topolo, Viganj i Kučište.

Svima koji nose ime svetoga Luke, želimo sretan imendan!

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *