Dani kulturne baštine: Dubrovačke knjižnice organizirale prigodne programe

217

Na poticaj Grada Dubrovnika u rujnu su se održavali Dani kulturne baštine budući da je 2018. proglašena Europskom godinom kulturne baštine. Dubrovačke knjižnice organizirale su prigodne programe s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti i značaju kulturne baštine u europskom, regionalnom i nacionalnom kontekstu.

Naglasak je bio na aktivnostima za djecu i mlade pa su tako organizirane četiri radionice izrade lijerice. Radionice, na kojima su sudjelovali učenici OŠ Marina Getaldića, vodio je Niko Trojić, a zvuk lijerice dočarao im je Niko Rudinović. Trojić, inače aktivni član KUD-a Sveti Juraj, Osojnik izradom lijerica oživljava kulturnu baštinu dubrovačkog kraja.

U Ogranku Mokošica organizirane su tri radionice za najmlađe. Na kreativnim druženjima izrađivali su se stari novčići od glinamola, nakit od žice te kazala za knjige s motivima konavoskog veza.

Predstavljanje slikovnice „Priča o Stonu“ autora Mata Bilića i ilustratorice Fany Bilić uz radionicu izrade kućica od gipsanih kocki održano je u Ogranku Lapad, a sudjelovali su učenici OŠ Lapad i OŠ Ivana Gundulića.

U okviru programa Dana kulturne baštine za odrasle su organizirane Restauratorske priče pod naslovom „Zidno slikarstvo – sakralni i stambeni prostori u Dubrovniku“ uz stručno vodstvo Ane Požar Piplice. Bila je to jedna edukativna šetnja Gradom tijekom koje je Požar Pipilica predstavila sačuvane dijelove zidnog slikarstva u Franjevačkom samostanu, Biskupskoj palači, palači Kerša te palači Baselli – Gozze, koja je u privatnom vlasništvu i u kojoj su upravo u tijeku restauratorski radovi na očuvanju i obnovi zidnih i stropnih ukrasa.

Cilj Europske godine kulturne baštine je potaknuti ljude na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe, slaviti, razumijevati i štititi njezinu jedinstvenu vrijednost te promišljati o mjestu koje kulturna baština zauzima u životu svakog pojedinca. Sa svojih devet programa i Dubrovačke knjižnice dale su svoj doprinos očuvanju kulturne baštine.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *