DEŠA – Dubrovnik, okrugli stol: „Žrtve i svjedoci u sudskom postupku“

29

DEŠA – Dubrovnik organizira okrugli stol „Žrtve i svjedoci u sudskom postupku“ “ danas, 24.05.2019. s početkom u 10:00 h na Općinskom sudu u Metkoviću, ul. Andrije Hebranga 9, Metković.

Program pružanja podrške žrtvama i svjedocima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dio je šireg sustava podrške žrtvama i svjedocima koji postoji, ne samo na razini Republike Hrvatske, već i na razini čitave Europske unije. Aktivnosti DEŠE u sklopu ovog programa usmjerena su na ostvarivanja prava i poboljšanje društvenog položaja i statusa žrtava i svjedoka kroz pružanje podrške, kao i zagovaranje za unapređenje zakonodavnog i institucionalnog okvira te za bolju primjenu postojećih zakona.

Cilj nam je približiti aktivnosti programa Mreže za podršku i suradnju žrtvama i svjedocima kaznenih djela donosiocima odluka i sudskim praktičarima, pružateljima različitih vrsta socijalne pomoći građana, istaknuti važnost međusektorske suradnje te kompleksnosti problema i predrasude s kojima se žrtve i svjedoci kaznenih djela susreću prilikom prijave kažnjivih djela.

Kroz ovaj projekt DEŠIN tim putem telefona, mailom ili osobnim kontaktom pruža emocionalnu podršku, informacije o pravima svjedoka i žrtava, pravno i psihološko savjetovanje, pomoć u rješavanju nejasnoća koje se odnose na sudski postupak te informiranje o djelovanju drugih udruga i institucija koje mogu adekvatno odgovoriti na specifične potrebe pojedinih svjedoka ili žrtava kaznenih djela i prekršaja obiteljskog nasilja.

Na okruglom stolu će, između ostalog, biti predstavljen rad DEŠE u ovom području, dosadašnji razvoj sustav podrške žrtvama i svjedocima na nivou RH te uloga organizacija civilnog društva u njegovom razvoju. Stoga je okrugli stol prilika da razmijenimo znanja i iskustva te da aktivnim sudjelovanjem doprinesemo raspravi, kako bismo svi zajedno unaprijedili usluge podrške žrtvama i svjedocima na području DNŽ.

Okrugli stol organiziraju DEŠA-Dubrovnik i Općinski sud u Metkoviću uz financijsku potporu Ministarstva pravosuđa, dio je programa „Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“. Nositeljica programa je Ženska soba, a provodi ga još 10 organizacija civilnog društva na području cijele Hrvatske odnosno u županijama u kojima ne postoje Odjeli za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima pri županijskim sudovima.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *