Desetak izbjeglica stiglo iz Ukrajine u Hrvatsku

907

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je sastanak vezan uz prihvaćanje izbjeglica iz Ukrajine. Nakon sastanka ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu.

“U Hrvatsku je do sada ušlo desetak osoba iz Ukrajine koje su došle privatnim kanalima, pa su i smještene privatno, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u subotu nakon sastanka u Vladi na temu prihvata izbjeglica. Na sastanku je dogovorena uspostava Vladinog koordinacijskog tijela u kontekstu mogućeg izbjegličkog vala, a ona će se angažirati ovisno o situaciji.

Što se tiče osiguravanja humanitarne pomoći, ministar je podsjetio kako je dio već odobren prošli tjedan.

“Bit ćemo spremni za sve scenarije – i kao Vlada samostalno i u kontekstu Europske unije”, kazao je ministar unutarnjih poslova te dodao kako granična policija od prvog dana agresije na Ukrajinu ima upute kako postupati. Ulazak u RH je olakšan, bez formalnosti koje se traže u redovnim situacijama, istaknuo je Božinović, dodavši da će u Bruxellesu u nedjelju biti održan sastanak tijela unutarnjih poslova, kojem će nazočiti Božinović.

Stožer Civilne zaštite i Hrvatski Crveni križ već su obavili prve pripreme za prihvat izbjeglica iz Ukrajine.

Dnevno.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *