DOZNAJEMO: Gdje su “nestala” 43 stana za branitelje u Mokošici?

906

U srpnju prošle godine, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković potpisali su sporazum o obvezama i pravima u projektu izgradnje dvije stambene zgrade u naselju Mokošica, s ukupno 108 stanova za branitelje. U svibnju 2018. dubrovačka gradska uprava iznosi kako će se stanovi u Mokošici dijeliti u omjeru 65 naprama 43. U tom slučaju, branitelji će dobiti pravo na 65 stanova, a 43 ide iz programa dubrovačkog POS-a.

Postavlja se pitanje gdje je nestalo 43 stana za branitelje s liste i na koji način će biti riješen njihov problem? Neki branitelji su, kako doznajemo, podnijeli zahtjev još 1996. godine! Poslali smo upite potpisnicima sporazuma, Gradu Dubrovniku  i Ministarstvu branitelja 03.rujna, a odgovor Grada još nismo dobili. Ministarstvo branitelja je poslalo svoj odgovor, koji vam prenosimo u cijelosti:

” U srpnju 2017. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja i grad Dubrovnik zaključili su Sporazum o međusobnim pravima i obvezama kojim se Ministarstvo hrvatskih branitelja obvezuje nastaviti s postupkom izgradnje 108 stanova u Mokošici za stradalnike iz Domovinskog rata, a grad Dubrovnik se obvezuje u potpunosti snositi troškove komunalnog opremanja i komunalnog doprinosa za izgradnju stambenih zgrada, a ujedno se i obvezuje pomoći u izgradnji stambenih zgrada sa 100.000,00 kuna po stanu.

U mjesecu prosincu 2017. godine pokrenut je putem Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama postupak nabave za radove izgradnje predmetnih stanova. Procijenjena vrijednost nabave bila je u iznosu 45.899.636,17 kuna (bez PDV-a). S obzirom da je najpovoljnija pristigla ponuda premašila procijenjenu vrijednost nabave za 28.564.022,00 kuna (bez PDV-a), zaključen je 18. travnja 2018. godine novi Sporazum o međusobnim pravima i obvezama između Ministarstva hrvatskih branitelja i grada Dubrovnika kojim će grad Dubrovnik osigurati sredstva koja premašuju vrijednost nabave, a za isto će dobiti 43 stana s pripadajućim parkirališnim i garažnim mjestima.

Izgrađenim stanovima riješit će se stambeno pitanje 65 stradalnika iz Domovinskog rata s područja grada Dubrovnika sukladno redoslijedu na važećoj Listi prvenstva. Ujedno očekujemo da će i u 43 stana koja će pripasti gradu Dubrovniku biti zbrinutih stradalnika iz Domovinskog rata, a preostali stradalnici iz Domovinskog rata koji eventualno neće biti zbrinuti izgrađenim stanovima u Mokošici, stambeno će se zbrinjavati putem Ministarstva hrvatskih branitelja dodjelom stambenog kredita za kupnju stana u vlastitoj organizaciji.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *