Društvo za zaštitu životinja: Ako je gradonačelniku zaista stalo do životinja, neka sada konačno ispuni obećanja!

729

Priopćenje koje u ime Društva za zaštitu životinja Dubrovnik potpisuje odvjetnica Viktorija Knežević, prenosimo u cijelosti:

Objavljeno je nekoliko vrlo uznemirujućih fotografija. Neke od fotografija prikazuju uginule životinje.

Nastale su jer životinje ugibaju u našem azilu i to uglavnom od starosti.

Postoje osobe koja preuzimaju mrtva tijela te ih zbrinjavaju i mi smo iznimno zahvalni na tome jer nam to čine besplatno od 2018.godine, ALI te osobe ne mogu doći preuzeti mrtve životinje odmah po dojavi, nego samo periodično zbog čega vrlo često dođe do promjena na tijelima koje ste vidjeli uslijed djelovanja meteoroloških prilika i/ili insekata.

U azilu nema ni struje ni vode, pa ih volonteri moraju ostaviti u vrećicama pokrivene dekom jer nemaju drugog načina. Tako to izgleda na ovom brdu na kojem je nekad po tristo stupnjeva, na kojem šiba vjetar i kiša. Volonteri rade ono što i kako najbolje mogu, bez kune i dinara već više od 20 godina brinu za više stotina životinja u svakom trenutku.

Kosti koje ste vidjeli na fotografijama, su stvarne kosti životinja koje su pokopane jer do 2018.godine Društvo nije imalo osigurano zbrinjavanje mrtvih tijela. Morali su plaćati za svaku životinju 600 kuna i to su plaćali samo za veće pse za koje je bilo nužno, a manje su sami pokapali.

Taj put kada su uz mrtve pse bile i kosti, su bili počeli čistiti te male grobnice i predavati kosti na zbrinjavanje jer znaju da to moraju učiniti, da ne mogu stvari ostavljati ovakve kakve jesu. O svemu tome su više puta informirali gradonačelnika i njegove prethodnike i molili pomoć koju nikad nismo dobili!

Druge uznemirujuće fotografije na kojima su vidljive ozljede i loše zdravstveno stanje pojedinih životinja su nastale jer Društvo nažalost životinje u takvom stanju preuzima, redovito napuštene i u užasnom stanju. Ali im pruža odgovarajuću pomoć i njegu uslijed koje se kroz dogledno vrijeme oporave.

Ukoliko je bilo kakvih propusta u radu skloništa, možete biti potpuno sigurno da do toga nije došlo jer su volonteri loše osobe ili nemarne ili što mrze životinje, do propusta je došlo jer žive i rade u nemogućim uvjetima perući nečistu savjest političara koji već više od 20 godina u najbogatijem gradu u Hrvatskoj nisu osigurali odgovarajuće sklonište za životinje, niti su pomogli Društvu onoliko koliko nam je bilo potrebno.

Gradonačelnik Franković u izjavi koju je dao izričito demantira da je na bilo koji način povezan sa nemilim događajima prethodnih dana i poziva javnost da sami procijene jesu li mjere inspekcije bile opravdane.

Potrebno je naglasiti da Grad Dubrovnik :

  • ne snosi cjelokupne troškove prehrane pasa (plaća redovnu prehranu, ali ne i prehranu za starije pse i za štence)

  • ne snosi troškove cijepljenja

  • ne snosi troškove liječenja

  • ne snosi troškove zaštite od nametnika

  • ne snosi troškove zbrinjavanja mrtvih tijela,

  • ne snosi troškove kastracije

  • ne snosi troškove zaposlene osobe koju imamo.

Da je Gradonačelniku Frankoviću bilo zaista stalo kad je vidio fotografije mogao je kontaktirati Društvo, zatražiti objašnjenje i ponuditi pomoć jer zna i mora znati da Društvo vodi Azil zato što upravo on kao Gradonačelnik, a i svi njegovi prethodnici nisu izvršili svoje zakonske obaveze.

Da je Gradonačelniku Frankoviću zaista bilo do provođenja zakona, mogao je i trebao prvo prijaviti sebe za prekršaj koji je dužna platiti odgovorna osoba ako ne osigura otvaranje azila za životinje i to prekršaj za koji se plaća 30.000,00 kuna kazne, pa puta sve ove godine!

Ako je Gradonačelniku Frankoviću zaista stalo do zaštite životinja, neka sada konačno ispuni obećanja koje je do sada toliko puta dao zajedno sa županom Dobroslavićem, načelnicima Knežićem i Nardelijem, da će osigurati SVE što je potrebno za funkcioniranje Žarkovice (troškove cijepljenja, liječenja, zaštite od nametnika, zbrinjavanja mrtvih tijela, kastracije, zaposlenih koje imamo) do izgradnje gradskog skloništa za životinje i neka svoje pismeno JAMSTVO za ispunjenje tih obveza pošalju na adresu inspektorata jer ćemo ga u svakom drugom slučaju smatrati izravno odgovornim za sve nemile događaje ovih dana i sve koji će uslijediti!

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *