DRŽIĆEVA STAKLENA RAPSODIJA: Otvorena izložba polaznika višemjesečne likovne radionice Doma Marina Držića za odrasle

589

Jučer je u Lazaretima otvorena izložba polaznika višemjesečne likovne radionice Doma Marina Držića za odrasle „Držićeva staklena rapsodija“. Izložba predstavlja oslikane staklene kompozicije dvadeset jednog polaznika s motivima iz Držićevog života i djela koje su u prostoru druge lađe Lazareta zasjale punim sjajem. 

Okupljenim posjetiteljima najprije se u ime suorganizatora izložbe, Dubrovačka baština d.o.o., obratila Zrinka Lucianović. Potom je Nikša Matić, ravnatelj Doma Marina Držića, govorio o važnosti edukativne djelatnosti unutar naše Ustanove. O samim radovima više je rekla kustosica Doma Marina Držića i autorica teksta u katalogu izložbe, Valerija Jurjević. Na kraju se mentorica radionice, muzejska pedagoginja Jasmina Runje, zahvalila polaznicima i izrazila nadu u ponovni susret na sljedećoj likovnoj radionici. 

Kako se navodi u katalogu izložbe: „Na izloženim radovima polaznika radionice „Držićeva staklena rapsodija“ našli su se razni likovi iz Držićevih djela, ali i sam Marin Držić prikazan u ambijentima u kojima je boravio, u Gradu i Rijeci dubrovačkoj uz koju se vezuje i njegov nadimak Vidra. Likovi su prikazani u renesansnoj odjeći, okruženi karakterističnom dubrovačkom arhitekturom i idiličnom prirodom. Žarke boje oživljuju površinu pojedinih stakala pridajući im stanovitu dubinu, dok u kompoziciji tri stakla prikazi postaju slojeviti i trodimenzionalni te ožive poput Držićevih riječi u ustima glumaca na pozornici. 

Izložba Držićeva staklena rapsodija prikazuje ‘izvrsne stvari’ koje u Domu Marina Držića ‘nijesu se dosle činile’. Ona ne svjedoči samo o kreativnosti polaznika likovne radionice, kroz nju se ocrtava duh najvećeg hrvatskog komediografa čije stvaralaštvo i danas inspirira umjetnike raznih profila.“
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *