Dubrovačka premijera “Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića u dvorani Visia

433

Dubrovačka premijera nagrađivanog dugometražnog dokumentarnog filma Tvornice radnicima redatelja Srđana Kovačevića održat će se u utorak, 12. travnja u 20 sati u kino dvorani Visia. Poslije projekcije uslijedit će razgovor s redateljem Srđanom Kovačevićem koji će moderirati Krešo Glavinić.

Nakon svjetske premijere u lipnju prošle godine na Međunarodnom natjecateljskom programu Sheffield DocFesta, film Tvornice radnicima prikazan je na brojnim međunarodnim i domaćim festivalima. Među ostalim, osvojio je nagradu Fipresci na Motovun Film Festivalu, nagradu za najbolji film na Liburnija Film Festivalu i najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Trstu, a dobitnik je i nagrade Oktavijan za Najbolji dugometražni dokumentarni film 2022.

Priča filma prati radnike koji se deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu bore se za opstanak u kapitalističkoj ekonomiji. Portret je to zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad i spremna je podnijeti žrtvu na putu prema cilju. Prateći situaciju iznutra, redatelj Srđan Kovačević ulazi u kovitlajući otpor, postavljajući u središte radnje dilemu današnjeg radništva: može li ideja ‘tvornice radnicama’ opstati ili je to još jedan utopijski san?

“Tvornice radnicima želi pokazati složenost kapitalističke ekonomije, koja određuje alternativne organizacijske modele mnogo više nego što je to romantizirana perspektiva spremna priznati,” kaže o svom filmu autor Srđan Kovačević.

Film je nastao u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin. Damir Čučić film je i montirao, uz Ivu Kraljević i Srđana Kovačevića. Za dizajn i obradu zvuka bio je zadužen Ranko Pauković, a za kolor korekcije Magdalena Ptiček i Darko Kušlan. Film Tvornice radnicima nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Sve informacije o filmu ‘Tvornice radnicima’ bit će ažurirane i dostupne na Facebook stranici filma.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *