Dubrovački biskup: Crkva u Hrvatskoj ne bi mogla preživjeti bez financiranja

595

DUBROVAČKI biskup Mate Uzinić (čija biskupija jedna objavljuje financijska izvješća op.a.) gostovao je sinoć u emisiji Otvoreno na HRT-u. Komentirao je finacniranje crkve i Vatikanske ugovore.

“Naravno da se Vatikanski ugovori mogu promijeniti”

Rekao je da neće odgovarati na različita mišljenja što se tiče Vatikanskog ugovora.

“Naravno da se oni mogu promijeniti, revidirati. Sami ugovori u sebi sadrže odredbu koja kaže da ako jedna od strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ugovor, da se onda može pristupiti njihovom mijenjanju.

Sami ugovori u preambuli govore o tome koji su to razlozi na temelju kojih se sklapaju konkretni ugovori. Razlog zbog kojih je on potpisan prema toj preambuli, bili su materijalni uvjeti za pastoralno djelovanje Katoličke crkve. S druge strane, bila je tu uloga Katoličke crkve u odgojnoj, kulturnoj i karitativnoj djelatnosti”, kazao je Uzinić.

“Moram priznati da bez novaca iz Vatikanskih ugovora crkva u Hrvatskoj ne bi mogla funckionirati”

“Ako se smatra da Katolička crkva više nema tu ulogu u društvu onda naravno da su se promijenile za Republiku Hrvatsku okolnosti i bilo bi u redu da RH krene prema promjeni tih ugovora. No što se tiče Katoličke crkve ona i dalje ima potrebu za tim da se osiguraju materijalni uvjeti za njeno djelovanje jer iskreno priznajem da bez tih sredstava Katolička crkva u RH ne bi mogla funkcionirati.

U prošlom sustavu smo funkcionirali zato što su nam pomagale druge crkve, osobito iz Njemačke. Ja sam za Katoličku crkvu u RH koja će moći sama ispunjavati svoje obveze i pomagati drugima. Mi sada nažalost nismo na toj razini”, kazao je među ostalim Uzinić.

“Ako imovina postane cilj odvest će nas u sukobljavanje oko nebitnih stvari”

Uzinić misli da je nemoguće Crkvi vratiti svu imovinu. Kaže da mu je žao što se u raspravi naglasak stavlja na imovinu.

“Ona doista nije važna. Ona je sredstvo i ne smije biti cilj ni Katoličkoj crkvi niti parlamentu. Ako to postane cilj onda smo na krivoj stazi i odvest će nas u sukobljavanje oko nebitnih stvari, a bitne će nam izmaći”, dodaje.

index.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *