Dubrovački HNS: “Budućnost naše djece ovisi o deficitarnom kadru”

232

Dubrovački HNS poslao nam je priopćenje za javnost, koje prenosimo u cijelosti:

“Grad Dubrovnik mora dokazati da stoji iza reforme obrazovanja, ali i njenih nositelja – učitelja i nastavnika. U dubrovačkim školama već dugo vremena problem je kronični nedostatak stručnih kadrova jer profesora fizike, matematike, zapravo svih predmeta iz STEM područja nema dovoljno. Deficitarni su i profesori-rehabilitatori, općenito kadar stručan za rad s djecom s posebnim potrebama. I dok svi pozdravljaju ulazak reforme u dubrovačke školske klupe, o ovom problemu se ne priča.

Učitelji su nositelji najvažnije reforme društva, a da su upravo ovi kadrovi nužno potrebni kako bi dubrovačka djeca dobila najbolje moguće obrazovanje svjesna je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja se prilikom posjeta Dubrovniku sastala s vodstvom dubrovačkog HNS-a. Tom prilikom dala je svoju potporu ideji da se ovim deficitarnim zanimanjima omogući poseban status prilikom sastavljanja lista za buduću poticajnu stanogradnju.

Loše određeni kriteriji liste za POS-ove stanove omogućili su njihovo pretvaranje u apartmane, kako u Dubrovniku, tako i u ostatku Hrvatske, a danas je stanje toliko loše da se upravo donosi zakon kojim bi se to pokušalo ubuduće spriječiti. Ali prilika je propuštena, jer da se nekadašnja lista kriterija za POS u Dubrovniku sastavljala s mišlju na budućnost, danas na jugu Hrvatske ne bi nedostajalo stručnog nastavnog kadra.

Naučimo iz grešaka iz prošlosti i mislimo na budućnost! Grad Dubrovnik ne smije propustiti još jednu priliku, kao što je bio slučaj kod uvođenja, odnosno neuvođenja „Škole za život“ u OŠ Mokošica. Prilikom određivanja kriterija za buduću poticajnu stanogradnju deficitarnom stručnom kadru dajmo prednost i tako osigurajmo bolje, kvalitetnije obrazovanje i budućnost naše djece.”

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *