DUBROVAČKI SLIKAR ANTUN MASLE umro je na današnji dan, s nepunih 48 godina

363

Antun Masle rođen je u Orašcu 1. rujna 1919. gdje je pohađao osnovnu školu. Đivo Vlajki koji ga je još u osnovnoj podučavao crtanje, uočio je njegov talenat, pa su mu tako kupljene prve boje i blok za crtanje. Gimnazijske dane proveo je u Dubrovniku, a diplomirao 1942. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godinu dana kasnije odlazi u vojsku.

Od 1945. radi kao profesor likovnog odgoja u Dubrovniku i na tom radnom mjestu ostaje do svoje smrti.

Prvi put je Masle izlagao 1937. na izložbi Najmlađih u salonu Galić u Splitu, 1952. priredio je svoju prvu samostalnu izložbu, u salonu LIKUM-a u Dubrovniku. Četiri godine kasnije putuje u Italiju, točnije u Veneciju i Firenzu, a to putovanje ga je inspiriralo za mnoga djela. Priredio je dvadesetak samostalnih izložbi, izlagao u Dubrovniku, Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru, Mostaru, Osijeku, Raveni, Beogradu, Ljubljani, Sarajevu, New Yorku.

Ispočetka je bio pod utjecajem ekspresionizma, a 50-ih počinje slikati svojim stilom, naoko bliskim dječjem slikarstvu. Slikao je portrete i infalistički reducirane vedute.

Masle se 1949. ženi Dorom Aleksić, ali na porodu umiru i Dora i dijete, što ga je slomilo, ali mu je umjetnost pružila utjehu. 1954. oženio se Milom Grbešić i dobio dvije kćeri, Brigitu i Dolores. Mnogo je Milinih portreta naslikao Masle, pisao o njoj u svom dnevniku, te joj pisao sa svojih putovanja.

1961. ostvaruje svoj san i putuje u Pariz, ali već se 1965. razbolijeva i mora u bolnicu. Operiran je u Zagrebu, u Vinogradskoj bolnici.

Antun Masle umro je 20. kolovoza 1967. u Dubrovniku, s nepunih 48 godina. Osnovna škola u njegovom rodnom Orašcu zove se njegovim imenom. Posthumno je nagrađen Nagradom grada Dubrovnika.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *