Dubrovkinja Anela Barčić predstavila roman prvijenac „Granica sudbine“

352

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković nazočio je večeras u dvorani Ivana Pavla II predstavljanju knjige „Granica sudbine“, romana prvijenca mlade Dubrovkinje Anele Barčić.

Knjiga je intimni unutarnji put dolaska do istine o davnim događajima, o kojima je junakinja romana slušala tek priče tijekom odrastanja. To nešto zakočeno i ranjivo u njoj bilo je junakinji Eleni nedohvatljivo, sve dok nije saznala jednu obiteljsku istinu. Aona se stopila s istinom o Gradu, gradu Vukovaru i njenoj obitelji. Roman je posvećena na neki način vukovarskim obiteljima – onima koje su stradale (a stradale su sve, svaka na svoj način), onima koje su se rasule, izgubile svoje članove, nastavile živjeti razumijevajući tek jedni druge.

Knjiga počinje posvetom – obećanjem Gradu Vukovaru da neće biti zaboravljen i gurnut „ispod plašta vremena“, a ujedno plete mrežu i neraskidivu vezu s drugim gradom, u kome je Elenina obitelj našla utočište i prijateljsku utjehu – Dubrovnikom. Dva grada koja su pretrpjela ratne rane, ratna razaranja i traume.

Roman ovu višeslojnu priču gradova i ljudi razvija kroz intimističku priču djevojke Elene, glavne junakinje, kroz koji ćete otkriti kako je sudbina Vukovara zauvijek obilježila i Elenin život. Ona istinu o tome na kraju pronalazi – istinu bez koje nije mogla vidjeti stazu kojom će koračati u svojoj budućnosti.

Pri svom obraćanju gradonačelnik je uputio autorici čestitku na njezinom književnom prvijencu i temi koja svojom radnjom spaja Dubrovnik i Vukovar, današnje gradove prijatelje čije su uloge i sudbine u Domovinskom ratu tijesno isprepletene.

-„Priču poput ove, koja uključuje stradanje i gubitke, proživjele su mnoge hrvatske obitelji. I mi ovdje u Dubrovniku, ali posebno naši Vukovarci, koji nose jednu od najtragičnijih priča Domovinskog rata. Ovih dana posebno se prisjećamo i Grada Heroja Vukovara, ali i herojske obrane Dubrovnika, koja je upravo na sutrašnji 6. prosinca zabilježila jedan od najtežih dana. Kao i na naslovnici ove knjige, gdje se „pretapaju“ vukovarski Vodotoranj i dubrovačke zidine, krajnji istok i krajnji jug, tako se ”pretapaju” i ova dva grada, prepoznajući se u stvarnom životu, ali i na ovaj način, kroz roman ispričanu priču“, rekao je ovom prigodom gradonačelnik.

Anela Barčić rođena je 1994. godine u Dubrovniku. Zaposlena je kao nastavnica povijesti u Osnovnoj školi Lapad. Ljubav prema književnosti spojila je u ljubavno- povijesnom romanu „Granica sudbine”.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *