DUBROVKINJA MARIBELA AVDAGIĆ PRVA NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU U NAIL ARTU U PROFESIONALNOJ KATEGORIJI!

475

Pisalo se već o Maribeli Avdagić, prvoj Dubrovkinji koja je osvojila međunarodnu nagradu za nail designere. Podsjetimo, Maribela je osvojila tada dva treća mjesta, a natjecalo se 13 zemalja u 6 kategorija. Maribela nije stala na tom uspjehu, već je ponovo iznenadila i ove godine osvojila prvo mjesto na natjecanju Nail Top Master Competitions UK, Expert Division!

Tim povodom razgovarali smo s našom sugrađankom, koja svojim radom, talentom i umijećem pronosi glas o Hrvatskoj i Dubrovniku!

– Znači nagrada je za Expert Division,radi se o natjecanju profesionalaca, u toj kategoriji se ne može natjecati netko bez iskustva i nekih natjecanja iza sebe u kojem su osvojili neka mjesta. Ovo je bilo sasvim novo natjecanje, koje se održavalo u Velikoj Britaniji. Sudjelovale su četiri države, osim Velike Britanije, bili su sudionici iz Poljske, Francuske i ja kao predstavnik Hrvatske.

Tema je bila Mix Media: Kid in the Candy shop. Mix Media, objašnjava nam Maribela,  podrazumijeva prikazivanje što više različitih tehnika.

– Nisu smjeli biti gotovi kalupi i sav materijal je trebao biti isključivo onaj koji se korist za nokte. Sve je moralo biti izrađeno ručno. Ovo je bilo prvi put da sam predala ovakav rad, nisam smjela spajati tipse kao podlogu, nego sam morala raditi svaku zasebno, kao odvojenu cjelinu, baš poput noktiju. Na ovaj način se iz svih kuteva vidi kako je napravljen nail art. Bodove smo dobili na uvid, pa vidiš koji si propust napravio, svaki sudac iznosi svoje mišljenje. Imala sam 271 bod, što je dosta visoka ocjena. U amaterskim kategorijama dijelila su se prva tri mjesta, dok je u ovoj kategoriji postojalo samo jedno, za onog najboljeg. Bilo me je strah da ne pretjeram, kao što znam pretjerati u svemu (smijeh) i poučena prethodnim iskustvima s natjecanja znala sam da je manje zapravo više. Upravo tu sam dobila napomenu da sam mogla još nešto dodati u mojoj bijeloj pozadini, imala bih veću kompoziciju.

Četiri suca su pojedinačno ocjenjivala radove, dva iz Velike Britanije, a ostala dva su bila iz Poljske i Njemačke.

– Znala sam da su to veliki stručnjaci, poznavala sam njihov rad, ali sam htjela sudjelovati. Tema mi se sviđala, bila mi je simpatična. Htjela sam vidjeti što mogu napraviti, a u svom svakodnevnom poslu to ne mogu, nemam vremena i nije nosivo, mogla sam isprobati više tehnika, trodimenzionalno je..Ono što je presudilo prijavi ovog natjecanja bilo je što su rezultati trebali biti objavljeni na rođendan mog pokojnog brata, 28.siječnja. Rekla sam, sudjelovat ću, makar mi taj rad bio samo u vitrini, kao uspomena.

Za ovaj rad je Maribeli bilo potrebno četiri dana, a naknadno je ubacila detalje nakon konzultacije s kolegicama.

– Predala sam rad 15.prosinca i gotovo dva mjeseca čekala rezultate. Na njihovoj službenoj stranici je trebao bit live, na dan proglašenja pobjednika, ali sam radila i nisam ga vidjela. Nisam znala što sam dobila. Obično live možeš pogledati kasnije, ali njima se dogodila greška i izbrisali su ga! Poslala sam im upit i nakon nekih sat vremena su mi odgovorili, ispričali se i čestitali mi na prvom mjestu.

Jedina je osoba iz Dubrovnika koja sudjeluje na ovakvim natjecanjima. Pitali smo je ima li ljubomore u ovom poslu?

– Ima toga, ali imam dosta kolegica s kojima sam zbilja super. Kad sam gledala druge cure, uvijek sam se pitala hoću li ikada biti poput njih. Nisam bila zavidna, željela sam naučiti taj posao. U posljednje četiri godine sam puno napredovala, idem na edukacije, pratim, u tijeku sam, stalno izlaze nove tehnike i materijali. To mi se dogodilo u frizerstvu, ispala sam iz štosa, vrijeme me pregazilo, dosta se toga promijenilo.

Maribela radi manikuru, pedikuru, čupanje obrva koncem i lush lift trepavica, bojanje obrva kanom. Dubrovkinje najviše rade nokte na rukama, gel ili trajni lak u slučaju da ne smiju imati duge nokte.

– Drže do toga, izgled ruku i noktiju im je vrlo bitan. Neka zanimanja ne dozvoljavaju duge nokte ni jarke boje, pa onda to kompenziramo kratkim noktima, trajnim lakom, nude bojama.

Njezin posao nije vezan uz prostor u kojem radi, zakon joj dozvoljava da radi u svom domu, a može izaći i na teren.

– Ne isplati mi se baš ići na teren, osim ako je svadba ili neka veća grupa, u sklopu mog radnog vremena. Nosim fiskalnu blagajnu sa sobom i kucam račune na licu mjesta.

Koliko u ovom poslu strada kralježnica i oči?

– Cijelo vrijeme sam s “glavom u poslu”. Moraš naći položaj koji ti najviše odgovara i visinu stola, laktovi na stolu, međutim to je nama najveći problem. Vrat mi najviše pati, a vid nam ode bez dobre rasvjete. Naprežem oči, pa na kraju radnog dana vidim kako se primičem, a nekad osjetim i bol u oku.

Imaš smisla za crtanje, crtaš najmanje detalje potpuno vjerno originalu. Jesi li znala kako taj dar nosiš u sebi?

– Crtala sam rat u Dubrovniku, požar u portu kad sam bila sedmi razred osnovne škole. Taj moj rad je moja profesorica s izložbe poslala negdje vanka, čini mi se u Francusku, pa opet u neku drugu zemlju. Tata mi je, sjećam se, zaustavio VHS kazetu i gledala sam u to i crtala taj rad. Uvijek nešto škrabam, sestra mi crta još i bolje od mene, kao i moj pokojni brat koji je mogao crtati identično i lijevom i desnom rukom. Taj smo dar naslijedili od tate, on ima tu crtu. Ipak, teže je puno crtati nešto u minijaturi, na noktima, nego na većoj površini.

Maribela kaže kako se jako puno ljudi bavi ovim poslom bez ikakve edukacije.

– Naš se posao time srozava. Trebali bismo imati neko udruženje, jer danas su dostupni materijali svima, pa ih naručuju preko interneta, bez ikakvog atesta. Te supstance nisu dobre za zdravlje čovjeka, neke sadrže formaldehid koji je kancerogen, akrilata koji su izvan dopuštene granice. Ne mora se alergija ili nešto drugo dogoditi odmah, ali može nakon nekoliko godina. Ne samo klijentima, nego i nama koji radimo u tom poslu. Dolazili su mi sa gljivicama i uništenim noktima, pa smo popravljali stvar. Ti uništeni nokti su pretežno stvar tehnike i neiskustva. Olako se radi taj posao, nekad pogledaju youtube, pođu na nokte i rade. Osobno odlazim na edukacije, idem na seminare, učim i dalje. Mi nismo doktori, da prepoznamo nekad o kakvoj se bolesti nokta radi. Ako prepoznam gljivicu, uputim ih da izvade bris, obrate se liječnicima. Ne volim kad netko tko radi nokte i dava liječničke savjete. Nekad se radi i o nemaru klijentica kojima je lijeno otići u ambulantu pa zna doći do svakakvih problema, čak i kirurških zahvata.

Čestitamo našoj Beli na uspjehu, želimo joj još natjecanja, visokih ocjena i visokih mjesta. Hvala ti, Maribela što predstavljaš Hrvatsku i naš Dubrovnik svojim trudom, voljom i talentom!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *