Dubrovnik i Metković ponovo ugostili Magis – na jugu Hrvatske prikazan je film „Sentir y gustar – Kušaj i guštaj“

128

Borovac, planina Rujnica, ušće Neretve, Marinov vijenac, Međugorje, stonska solana i zidine, dubrovački barok, sve su to dobro poznate ljepote lokalnom stanovništvu, a ljetos su u njima guštali i sudionici međunarodnog projekta Magis Europe 2022. kojem je Hrvatska bila domaćin.

Dodatno kušanje i guštanje dogodilo se uz premijeru filma „Sentir y gustar – Kušaj i guštaj“, u produkciji udruge Magis koji je prikazan u petak 17. ožujka u kinu Visia Dubrovnik i subotu 18. ožujka u Metkoviću, u Kinu Pobjeda.

Magis Europe ime je međunarodnog isusovačkog projekta, a srž projekta su eksperimenti kojih je u Hrvatskoj 2022. bilo 29, od toga 4 na podruju Dubrovačko-neretvanske županije. „Magis“ znači „više, bolje, cjelovitije“. Kroz eksperimente sudionici su izloženi različitim iskustvima iz područja služenja, duhovnosti, društva i kulture, umjetnosti i hodočašća i imaju priliku primijeti u kakvom su odnosu njihove želje, molitve i nadanja sa stvarnošću u kojoj žive, te što je ono što ih više dovodi u odnos s Bogom. 

Film redatelja Mateja Sunare, u 80 minuta, na više od 15 svjetskih jezika, donosi njihova svjedočanstva o tome što su doživjeli. Projekcije filma u Dubrovniku i Metkoviću bile su i zahvala Udruge Magis svima koji su ljetos otvorili vrata svojih domova i velikodušno pokazali sudionicima sve lokalne znamenitosti, poznate i manje poznate prirodne ljepote, običaje i baštinu. 

Autori scenarija filma uz redatelja i su Ante Arambašić, Jakov Petrak i p. Tomislav Špiranec. Direktor fotografije je Jakov Matić, direktor tona Mirko Lesko, a za grafičko oblikovanje bio je zadužen Tvrtko Karačić. Dramatizaciju igranih scena radio je Pere Eranović. Sljedeća projekcija filma bit će 25. ožujka u Rijeci. 

Za sve koji čeznu za sličnim iskustvima najavljujemo Magis CRO koji će se održati od 12. do 20. kolovoza 2023. Planira se nekoliko eksperimenata, a prijave započinju u travnju. 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *