Dubrovnik ostao bez svog jedinog mikrobiologa

459

Dubrovnik je ove godine ostao bez jedine mikrobiologinje jer je otišla raditi u inozemstvo. Kratkoročeno rješenje je dolazak kolega iz drugih zavoda, a tek za dvije godine dolazi im specijalizantica.

– Sve se radi kao što se radilo i dosad tako da za sada nema nikakvih ograničenja. Mi smo već bili raspisali natječaj za mikrobiologa. Ponudili smo i stan za korištenje i nitko se nije javio. I dalje ćemo pokušavati, probat ćemo i negdje iz inozemstva, ako je moguće da netko dođe – izjavio je za HRT epidemiolog Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

O radu mikrobiologa ovisi i dubrovačka bolnica.

– Sam proces liječenja je prilično ili potpuno ugrožen ukoliko ta služba ne funkcionira u realnom vremenu na realnom području – tvrdi Stjepan Đuričić, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u OB Dubrovnik.

Natječaji su otvoreni, ali se na njih nitko ne javlja

U bolnici u Gospiću nedostaju dva anesteziologa, a još je veći problem u hitnoj kroz koju godišnje prođe 16.000 pacijenata.

– Mi zapravo uopće nemamo stalno zaposlene niti mlade liječnike koji su zaposlenici Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Nismo nikada u 11 godina doživjeli da nam se netko javi ni na specijalizaciju iz hitne medicine – izjavila je Sandra Čubelić, ravnateljica Opće bolnice Gospić.

– Sustav krpaju većinom penzioneri ili ljudi koji su pred mirovinu. Znači kadrovski imamo jednu devastaciju, na tome se ne radi, problemi se ne prepoznaju, ali nažalost, evo samohvala u vrijeme predizborne kampanje ne fali – poručuje Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.

Iz ministarstva odgovaraju da je 3,8 liječnika na stotinu tisuća stanovnika, a prosjek EU-a je 4,2.

– Kao što sam saslušao i uvažio sve prijedloge kolegica i kolega liječnika oko povećanja plaća i korekcija koeficijenata, spreman sam saslušati i sve vaše prijedloge, ako ih imate – kako organizaciju rada u bolnicama prilagođavati potrebama pacijenata i našim mogućnostima, vodeći računa o tome da nam i pacijenti i liječnici budu zadovoljniji – kazao je ministar Beroš.

morski.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *