DVADESETPETOGODIŠNJA DUBROVKINJA BRANITELJIMA: Zauvijek ćete biti istinska inspiracija

24

Ovih dana prosinca, svake godine na društvenim mrežama vode se polemike lijevih i desnih, pa čak i onih koji su dotada apolitični. Uvijek se nekako opredijele. Branitelji, oni koji to nisu bili, oni koji su bili jednostavno premladi, oni koji su pobjegli ili oni koji se nisu ni rodili. Svi o spomenu Domovinskog rata imaju svoj stav, a on najčešće dolazi od odgoja ili životnih okolnosti. Roditelji su ti koji nam prenose ljubav prema nečemu, usade ti to još kao djetetu.. Ovaj status je rasplakao mnoge, a potvrđuje i ovo prije napisano. Napisala ga je jučer, 06. prosinca, dvadesetpetogodišnja Ines Elezović, čiji je otac dubrovački branitelj.

Šesti je dvanaestog, svake godine isto. 
Pokreće se tema nemogućnosti zaborava terora koji je snašao Lijepu našu te, i ne baš tako davne, 1991. 
Ja sam vazda strastveno reagirala kad bi netko postavio pitanje do kad ćemo o tome pričati, do kad ćemo to oplakivati, do kad ćemo se toga sjećati i o tome pisati? Kao da sami apsurd svoga pitanja uopće ne vide. Ali, evo ja imam odgovor, dok smo živi. Iako se ničega zapravo ne sjećam. Jedino čega se sjećam je žrtva moga oca i njegovih suboraca, kao i svi napori uloženi u to da se nose s posljedicama tih nemilih događaja. A ono čega se najbolje sjećam je njegov skromni osmijeh i ponos kad vidi mene ovakvu, spremnu i razumjeti i saslušati svaku takvu priču i pretvoriti je u motivaciju za daljnji rast.
I zato dok se danas toliki broj mojih sugrađana, posebno vršnjaka srami toga što su Hrvati, toga što se naše zastave vijore, toga što se sjećamo i obilježavamo obljetnice, toga što o tome pričamo, ja baš neću. Ja ću baš upalit lampion, ja ću baš objavit ovaj status uz prigodnu fotografiju, ja ću baš večeras poći na Stradun, zapjevati i pružit ruku tim istinskim herojima. Ja ću baš odati počast svima do jednog i pokazati da vas se ne sramimo, da ste vi temelj naše slobode i da ćete zauvijek biti istinska inspiracija svojom žrtvom, hrabrošću i ljubavlju.

Sretan dan branitelja 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *