Dvodnevnim edukacijskim programom učenici OŠ Mokošica postali „Mladi istraživači mora“

190

Edukacijski program „Mladi istraživač mora“ održao se u Dubrovniku 18. i 19. travnja, u sklopu projekta Eco & Blue STEM čiji je partner Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije. Za učenike Osnovne škole Mokošica Ana Gavrilović i Oliver Barić s Agronomskog fakulteta kroz nastavu i praktične vježbe upoznali su učenike s morima i oceanima, biljnim i životinjskim morskim organizmima, mikroorganizmima i zaštićenim vrstama. Napravljene su i sekcije pojedinih riba, čiji su se dijelovi promatrali mikroskopom. Proučavali su i morske ježince, rakove i školjke, ispitivali salinitet uzorka morske vode te mjerili amonijak u morskoj vodi.

Tako su kroz dva dana provedena dva programa: pilot edukacijski program, gdje je naglasak mentoriranje mentora, te edukacijski program kojeg provode educirani profesori/mentori s učenicima uz pomoć mentora s Agronomskog fakulteta.

Mora i oceani pokrivaju gotovo 70% Zemljine površine i čine do 95% svih životnih prostora pogodnih za život, a oblikovali su i ljudsku povijest, kulturu i život. Mora i oceani reguliraju klimu, proizvode više od polovine kisika kojeg udišemo, apsorbiraju ugljični dioksid i izvor su visokovrijedne hrane za ljudsku populaciju na zemlji. Zbog neodrživih i neodgovornih ljudskih aktivnosti riskiramo da se veliko plavetnilo pretvori u plavu pustoš. Prvi korak do očuvanja, odnosno ekološke i ekonomske održivosti je upoznavanje s važnošću mora i oceana, kao i njegovih organizama, a to su učenici usvojili kroz ovaj edukacijski program.

Edukacijski program „Mladi istraživač mora“ organizirala je Zajednica tehničke kulture Rijeka u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i ostalim partnerima u sklopu projekta Eco & Blue STEM. Ukupna vrijednost projekta je 274.228,51 EUR. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 233.094,23 EUR.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *