EKSKLUZIVNO: U posjedu smo prepiske između Brčića i Bazdana o financiranju ambulante na Kalamoti!

632

Prije nekoliko dana obratili su nam se za pomoć stanovnici Elafita i kazali nam kako prema njihovim saznanjima, Grad Dubrovnik ipak nema namjere dalje financirati ambulantu na Kalamoti. Kazali su kako im je liječnica na otoku potrebna, jer se radi o pretežno osobama starije životne dobi kojima je prijeko potrebna liječnička pomoć. Poslali smo tada upit dubrovačkom gradonačelniku Matu Frankoviću, koji nam je kazao kako Grad Dubrovnik nastavlja financiranje liječnice na Kalamoti, iako Grad Dubrovnik nema obvezu financiranja zdravstvenih ustanova. 

Nakon prozivki lokalne televizije, o tome kako je Franković lagao o financiranju ambulante na Kalamoti i izjavama ravnatelja Doma zdravlja, Branka Bazdana, koji u prilogu za DUTV odgovara na pitanje: Je li medicinska skrb na Kalamoti bila jednaka kao što je bila i do 1. listopada, odgovara: “Za sada nije, jer je liječnica bila tamo cijelo vrijeme, a poremećaj je nastao zbog raznih službenih obavijesti kako će se financiranje prekinuti, pa smo je prebacili u Mokošicu.”

Upit smo poslali Branku Bazdanu, jer nas je zanimalo što je zapravo sporno? U Ugovoru potpisanom između Grada Dubrovnika i Doma zdravlja za 2019. i 2020. u članku br. 2 stoji kako će Dom zdravlja formirati medicinski tim od jednog liječnika i jedne medicinske sestre koji bi pružao stalnu liječničku uslugu turistima i stanovništvu. Je li Dom zdravlja to i osigurao? Zanimalo nas je isto tako, na koji je način ambulanta bila organizirana i dostupna pacijentima u proteklom periodu te otkada medicinska sestra nije bila u navedenoj ambulanti? Odgovor ravnatelja dubrovačkog Doma zdravlja, do objavljivanja ovog teksta još nismo dobili.

Naime, prema našim saznanjima, medicinska sestra nije bila na otoku punih 78 dana, a Grad Dubrovnik je uredno ispunjavao svoje obveze, sukladno ugovoru. Stoga je posve razumljivo da je 5. listopada izglasan rebalans kojim se ukinulo sufinanciranje ambulante na Kalamoti za listopad, studeni i prosinac.

U posjedu smo prepiske, koju ekskluzivno donosimo, između pročelnika Ureda za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživa Brčića i ravnatelja Bazdana u kojem, s obzirom kako medicinske sestre nije bilo, ravnatelj Bazdan sam predlaže da Dom zdravlja preuzme financiranje ambulante do kraja 2020. u iznosu od 68.000 kuna, jer je Grad bio u pretplati! 

Nakon jučerašnjeg sastanka Dom zdravlja Dubrovnik uzeo je u obzir Vašu opasku da medicinska sestra već duže vrijeme (78 dana) nije bila na otoku, a da je Grad Dubrovnik redovno plaćao za iznose za puni medicinski tim na otoku Koločepu.

Obzirom na navedeno, Dom zdravlja Dubrovnik će do kraja godine navedenu ordinaciju samostalno financirati.


Iz svega navedenog, a s obzirom kako Grad, da ponovimo: nema obvezu financiranja zdravstvenih ustanova, već je to zadatak HZZO-a i županije Dubrovačko-neretvanske, ne razumijemo zašto ravnatelj Doma zdravlja daje oprečne izjave za lokalne medije, odnosno jedno piše, a drugo govori?

Povodom svega, kontaktirali smo i gradonačelnika Frankovića koji je za naš portal rekao:

– Grad Dubrovnik ima ugovorenu uslugu turističke ambulante na Kalamoti u iznosu od 325 000 kuna, identično kao i 2019., čime Grad Dubrovnik osigurava zdravstveni nadstandard na otoku. Ugovor je i dalje na snazi i ništa se po tom pitanju nije promijenilo. Grad je plaćao dodatna sredstva, s obzirom kako medicinska sestra nije boravila na Kalamoti, Grad je bio u pretplati. Napominjem kako su proračunom i dogovorom s Domom zdravlja ponovo i za 2021. uredno osigurani novci za Kalamotu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *