Europska agencija preporučuje zabranu kancerogenog sastojka: Nalazi se u proizvodima koji mnogi konzumiraju

699

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zabranila je boju za hranu koja se koristi u velikom broju proizvoda od žvakaćih guma, majoneze, bijele čokolade ili dječje hrane. Regulatorno tijelo Europske unije poručilo je da se Titan dioksid ili E171 više ne može isključiti kao uzrok raka, piše Jutarnji list.

Titan dioksid često se koristi za izbjeljivanje prehrambenih proizvoda, a njegova je svrha bila učiniti hranu ”vizualno privlačnom”. No aditiv već dugo zabrinjava zbog straha da bi mogao biti kancerogen. Francuska vlada najavila je zabranu 2019. godine, ali još uvijek se koristi u drugim zemljama članicama EU.

Zaključak EFSA-e, koji se temelji na tisućama novih studija, otkrio je da se ne može isključiti genotoksičnost, odnosno sposobnost kemijske tvari da ošteti DNA te da se ne može uspostaviti sigurna razina dnevnog unosa aditiva za hranu. Genotoksičnost može dovesti do kancerogenih učinaka, poručila je EFSA. Stručnjaci su stoga zaključili da se E171 koji se sastoji od mješavine nanočestica titan-dioksida ne može smatrati sigurnim kad se koristi u hrani.

Glavne kategorije hrane u kojima se koristi E171 su gotovi pekarski proizvodi, gotove juhe, slani namazi za sendviče te umaci za dojenčad i malu djecu. U kategoriji hrane za odrasle E171 je prisutan u prerađenim orašastim proizvodima.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *