Europska konferencija peradara u Dubrovniku

243

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je danas, kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, na 15. europskoj konferenciji peradara, koja se od 17. do 21. rujna održava u Dubrovniku.

Župan Dobroslavić je u svom obraćanju zahvalio organizatorima što su izabrali Dubrovačko-neretvansku županiju i grad Dubrovnik kao svoju destinaciju za održavanje ove konferencije. ”Veliko mi je zadovoljstvo, u svoje ime i u ime Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, poželjeti vam dobrodošlicu u Dubrovačko-neretvansku županiju, uz želje za uspješnu konferenciju te ugodan boravak u Dubrovniku. Dubrovačko-neretvanska županija je najjužnija hrvatska županija sa središtem u Dubrovniku, starom gradu punom povijesti. Mi smo turistička regija, nismo poznati po peradarstvu, ali smo veliki konzumenti, osobito zahvaljujući razvijenom turističkom sektoru. Imamo razvijenu poljoprivredu, posebice u dolini Neretve, regija smo poznata po izvrsnom vinu te razvijenoj akvakulturi, a prije svega uzgoju kamenica, rekao je župan te zaključio: “Nadam se da ćete imati vremena uživati u našim ljepotama, našoj hrani i našem vinu.”

Uvodni govor je održala prof. dr. sc. Estella Prukner-Radovčić, predsjednica hrvatskog ogranka World Poultry Sience Association-a, koja je pritom istaknula kako je ovo prvi puta da hrvatski ogranak ima čast organizirati ovu konferenciju”,  a konferenciju je otvorio predsjednik europskog ogranka WPSA Birger Svihus.

U sklopu organizacije kongresa organiziran je i sponzoriran tzv. Youth program, namijenjen za 25 mladih znanstvenika koji izlaganjima sudjeluju u radu kongresa, a bit će održano šest plenarnih sjednica te dvadesetak radionica i izložbi, na kojima će se raspravljati o relevantnim temama iz područja poljoprivrede i znanosti o peradi. Po završetku konferencije tijekom četiri dana sudionici će imati priliku posjetiti znanstveno istraživačke ustanove u zemlji koje organiziraju ovu konferenciju te se upoznati s peradarskom proizvodnjom u Hrvatskoj, a dio sudionika otići će i na tzv. Technical tour u kojoj će posjetiti peradarsku farmu u dolini Neretve.

Domaćin i organizator ove konferencije Udruga za znanost o peradi, odnosno hrvatski ogranak World Poultry Sience Association-a, a konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta u Zagrebu te Hrvatske veterinarske komore.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *