EVO KAKVO NAS VRIJEME ČEKA / U nedjelju kiša, no stigla je i dugoročna prognoza za ljeto

909

Prvog lipnja smo ušli u klimatološko ljeto. I zaista, cijeli tjedan je bio sunčan i topao, a temperature zraka su se ponegdje približile 30 stupnjeva. Posljedica je to vala topline s jugozapada koji se s područja sjeverne Afrike premješta preko naših krajeva.

Vruć osjet ugode

U subotu će biti možda pokoji stupanj toplije. Primjerice u Zagrebu bi temperatura trebala doseći 29 stupnjeva Celzijevih. Osjet ugode će nam govoriti da će biti vruće, zbog čega se preporuča laganija odjeća, upozorava meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

Rastu i temperature mora, doduše nešto sporije nego kopna. Trenutno se kreću oko 20 stupnjeva, a najtoplije je oko Mljeta, gdje je temperatura oko 23 stupnja.

Pogoršanje u nedjelju

No, sve što je lijepo, kratko traje, pa će tako u nedjelju zapadnije krajeve zemlje zahvatiti izraženiji pljuskovi s grmljavinom, pa čak i lokalna nevremena. No, takvo se vrijeme ne bi trebalo dugo zadržati.

Sušnije i toplije ljeto

Naime, prema AccuWeatheru, linija fronti će se postupno pomicati sjevernije od naših krajeva što znači toplije i sušnije vrijeme u ljetnim mjesecima. I Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) navodi mogućnost pozitivnog ljetnog odstupanja u odnosu na više godišnji prosjek.

U prijevodu to znači više temperature, a one će posebno biti izražene u srpnju i kolovozu. Oborine će, u najbolju ruku, biti oko prosječnih vrijednosti, iako su moguća i sušnija razdoblja.

IZVOR: net.hr


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *