EVO TKO ĆE SE NAĆI NA LISTI HDZ-a NA PARLAMENTARIM IZBORIMA U NAŠOJ IZBORNOJ JEDINICI

128

Parlamentarni izbori trebali bi se održati što prije. Stav je to koji posljednjih nekoliko tjedana prevladava u HDZ-u. To zapravo i ne iznenađuje previše jer nije nepoznanica da su nakon unutarstranačkih izbora u vladajućoj stranci, na kojima je nadmoćno pobijedio tim Andreja Plenkovića, vladajući krenuli u obračun s pandemijom koronavirusa. Upravljanje krizom, formiranje nacionalnog stožera, ali i svakodnevni medijski nastupi ministara Beroša i Božinovića odrazili su se i na HDZ. Suprotno predviđanjima i analizama raznih stručnjaka, HDZ-ov se rejting usred nezapamćene krize oporavio i stabilizirao pa su tako ponovno vodeća stranka u državi, što je prilika koju nitko racionalan ne bi propustio pa je izgledno da je neće propustiti ni Plenković, piše Dnevno.hr.

Ipak, valja imati na umu da su stabilan rejting i popularnost ministara koji upravljaju krizom dvosjekli mač, zbog neizvjesnog vremena u kojem se nalazimo, a od čega, razumljivo, nije cijepljena ni politika. Najavljeni paket relaksirajućih mjerapokrenut će gospodarstvo, no problem bi mogao nastati ako zbog popuštanja mjera naglo naraste broj zaraženih jer bi se pohvale mogle pretvoriti u negodovanje i kritike. Međutim, gospodarstvo se moralo pokrenuti, sitnim, ali bitnim koracima jer svi se stručnjaci i izvan okvira Lijepe Naše slažu kako je koronavirus iznjedrio i koronakrizu, do koje je došlo zbog samoizolacijskih mjera i karantene koje je zaustavila globalno gospodarstvo, a zaustavljanje gospodarstva u Hrvatskoj, koja se godinama oporavljala od prošle recesije, znači nezaposlenost, manjak novca u državnoj blagajni, rezanje plaća, otkaze te neuspješnu turističku sezonu koja je ujedno i žila kucavica hrvatskog proračuna.

O padu BDP-a ne treba ni govoriti, on je izgledan, a to, naravno, sa sobom povlači i nova zaduženja, ali i sve one nepopularne mjere zbog kojih bi se vlast mogla naći na udaru javnosti. Baš je zato razumljivo da će u HDZ-u učiniti sve kako bi se izbori održali sredinom srpnja, čime će izbjeći danak krize i u periodu stabilnog rejtinga osigurati još četiri godine na vlasti. Da se u tom smjeru razmišlja, ne potvrđuju samo glasine po stranačkim kuloarima, nego i otvorene prozivke iz oporbe koja popuštanje mjera naziva prvim korakom prema parlamentarnim izborima usred ljeta, dok su istovremeno nacionalnom stožeru SDP-ovci zalijepili etiketu HDZ-ova predizbornog stožera. Plenković pak oštro odbacuje teze kritičara koji nastoje politizirati stožer, no dok se on brani, najvruća tema u HDZ-u je raspuštanje Sabora sredinom svibnja, za što će im biti potrebno 76 ruku u Saboru. U HDZ-u smatraju da bi im neki od njihovih partnera mogli stvarati probleme, ali očekuju da Plenković riješi probleme s koalicijskim partnerima i da se u izborne procese krene što prije. Da se u vladajućoj stranci, pa i u Plenkovićevim redovima, za izbore priprema, potvrđuje i to što se diskretno i daleko od očiju javnosti već sastavljaju liste za Sabor, a s obzirom na to da je Plenković nadmoćno pobijedio na unutarstranačkim izborima, parlamentarni izbori daju mu mogućnost da svoje ljude postavi na liste te na taj način potpuno preuzme kontrolu nad strankom.

Novinari Dnevnog su objavili popis koji je “iscurio” iz HDZ-a, pa tako donosimo imena iz naše desete izborne jedinice:

Deseta izborna jedinica još je jedna iz skupine važnih za HDZ jer uključuje južni dio Splitske županije, ali i Dubrovačko-neretvansku županiju. Ondje bi Plenković kao nositelja liste trebao postaviti ministra Krstičevića, a ta izborna jedinica zanimljiva je i utoliko što se u njoj na prošlim izborima proslavio Milan Kujundžić koji je u svom rodnom kraju osvojio veliki broj preferencijalnih glasova. Iz te je jedinice stasao i bivši ministar Lovro Kuščević, dok će se sad Plenković osloniti na ministricu poljoprivrede Mariju Vučković. U istoj izbornoj jedinici pojavit će se i Branko Bačić, Andro Krstulović Opara, Mato Franković, ali i župan Blaženko Boban. S liste otpada Petar Škorić, a na njoj ostaje Šuičina nećakinja Sanja Putica. Bit će tu i mlada HDZ-ova nada Dragica Roščić, kao i Ivan Budalić iz imotskog HDZ-a, te Ante Babić i njegov imenjak Ante Bačić, ali i Jure Brkan, Frano Matušić i Joško Cebalo.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *