FILM SLAVICE ŠNUR O UBIJENOJ DJECI U DOMOVINSKOM RATU UŠAO U KURIKULUM!

690

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je, na temelju pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje i uvrstilo u kurikulum film “Od toga dana…” redateljice i scenaristice Slavice Šnur. Film o djeci ubijenoj u Domovinskom ratu koristit će se u odgojno-obrazovne svrhe u više nastavnih predmeta: Povijest, vjeronauk i hrvatski jezik za osnovne i srednje škole.

Film se prvotno zvao “Otkrhnuti”, prikazan je u više gradova u domovini, pa tako i u Dubrovniku. Potresna svjedočanstva roditelja ubijene djece u Domovinskom ratu nikoga nisu ostavila ravnodušnim. To je film nakon kojega jednostavno zanijemite. Film nakon kojega ne znate biste li pljeskali ili samo ustali i šutali satima.

-Uvjet Ministarstva je bio da promijenim ime filma, premontiram ga i tehnički doradim. Sredili smo ga, promijenili naziv i od HAVC-a dobili čitavih 25000 kuna! Budući da je film bio završen i do tada je u njega uloženo 187 000, zahvalili smo im se i poslali podatke jedne udruge civilnih žrtava rata i zamolili ih da njima uplate taj iznos. Ako su tražili način kako poniziti nas i sve te roditelje, nisu mogli bolje. Aplicirali smo na festivale i osvajali nagrade. Isplatilo se, financijski nije i neće, ali to nam nije ni važno jer film nije stvoren iz tih motiva. Ovo je jedna velika pobjeda, ovo je prvi film koji tematizira Domovinski rat i koji je ušao u kurikulum!, kazala je za Dubrovnik INsider Slavica Šnur.

Nastavni materijal izradile su prof. Vjera Brković, s Odjela za povijest, Hrvatskog katoličkog sveučilišta i naša bivša studentica povijesti Marta Bačić, mag. hist. Film “ Od toga dana… “  prikazan je 22. svibnja u 21.00 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb.

Šnur je dodala kako sada ide s prikazivanjem filma po svim mjestima u Hrvatskoj i šire gdje se osigura prostor i tehnička podrška. Dogovorena je distribucija filma i za Kanadu, Australiju i Ameriku.

-Film i priča o Đuru, Luki, Mariji, Anti, Ljiljani i ostalima putuje svijetom, kazala je ova nevjerojatna žena koja nije odustala od istine.

Film “Od toga dana..” je film koji morate vidjeti. To je film koji mora vidjeti svaki stanovnik ove zemlje, mora vidjeti istinu u najbolnijem obliku. Ono što ovaj film prikazuje je vjerno oslikana bol koju smo doživjeli u Domovinskom ratu. Priča je to o anđelima koji su život dali za našu slobodu. Snovi te djece i njihovih roditelja ostali su zauvijek zamrznuti u tom vremenu. Zalog su našeg bolje danas i sutra.

Hvala Slavici Šnur što nije dozvolila zaborav.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *