‘Filmovi ne padaju s Marsa’: Edukacijski projekt za novu generaciju

398

S početkom distribucije dugoočekivanog domaćeg filma za djecu, ‘Moj dida je pao s Marsa’, a u susret drugim Danima medijske pismenosti, stručnoj je pedagoškoj javnosti predstavljena u nas jedinstvena digitalna publikacija – tzv. ‘međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik’.
 
Riječ je o specijaliziranom izdanju koje donosi metodičku pripremu za korištenje filma u razrednoj i nastavi medijske kulture, ali uskoro i pripremu za korištenje filma u nastavi fizike i zemljopisa. Publikacija je ujedno i prva u nizu aktivnosti pilot-projekta Filmovi ne padaju s Marsa, na kojem je Studio dim okupio vodeće hrvatske stručnjake za filmsku i medijsku pismenost – HAVCHFS, festival KinoKino te portal medijskapismenost.hrAgencije za elektroničke medije i UNICEF-a.
 
Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik’ na više od 30 stranica donosi ilustrirane materijale za pripremu nastave, radne listiće te prijedloge aktivnosti i zadataka za učenike, a koju je u formi digitalne publikacije besplatno moguće preuzeti s mrežnih stranica partnera projekta, kao i s portala medijskapismenost.hr i didasmarsa.comPriručnik prati niz edukacijskih video materijala koji otkrivaju tajne nastanka pojedinih elemenata filma.
 
Glavni i odgovorni urednik publikacije je Uroš Živanović, a uz njega autorice su tekstova u priručniku Ana Đordić, Marina Gabelica i Jelena Modrić.
 
“HAVC je donošenjem novog Nacionalnog programa za 2021. i pokretanjem Projekta filmske pismenosti zacrtao, usudio bih se reći, dugoročno možda i najvažniji strateški cilj u svojem djelovanju do sada – uspostaviti sveobuhvatnu suradnju audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora kako bi u narednim godinama bili ostvareni značajni iskoraci u povećanju kvantitete i kvalitete nastave filma u Hrvatskoj. 
 
Sve što radimo kroz Projekt filmske pismenosti, a time i ovaj međuzvjezdani metodički priručnik za “Didu s Marsa”, prvenstveno je namijenjeno nastavnicima, odgajateljima, knjižničarima i svim drugim prosvjetnim djelatnicima. Kroz zajedničku suradnju i umrežavanje s filmskim stručnjacima i autorima, kinima, festivalima i audiovizualnim organizacijama, želimo im osigurati sustavnu dostupnost filmova za nastavu, nastavnih materijala kao i raznolike mogućnosti stručnog usavršavanja u području filmske i medijske kulture. “, rekao je o ovom projektu Uroš Živanović, voditelj Projekta filmske pismenosti u HAVC-u. 
 
Iz Hrvatskog filmskog saveza pak ističu kako se godinama bave filmskim obrazovanjem djece, te ih stoga nas jako veseli što mogu sudjelovati u ovom projektu: “Prije svega jer se radi o sjajnom filmu, filmu koji će djeca sigurno voljeti, i koji može biti izvrsno oruđe u rukama profesora, učitelja i nastavnika u podučavanju, ali i širenju filmske i medijske pismenosti u RH. Ovaj projekt pomoć je svim nastavnicima, učiteljima i filmskim radnicima koji s nama godinama rade na stvaranju filmski pismene kinopublike trudeći se podupirati domaći i europski film upravo učenjem o tome što film jest i kako ga gledati. „Moj dida je pao s Marsa“ izvrstan je primjer kvalitetnoga dječjeg filma koji smo godinama čekali i veseli nas njegova predstojeća „obrazovna“ turneja po Hrvatskoj. “
 
Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije, pojašnjava poveznicu projekta s Danima medijske pismenosti:
Djecu i mlade treba poučavati medijskoj pismenosti brojnim sredstvima, između ostaloga i filmom. I treba ih poučavati svugdje gdje se oni nalaze, ne samo u školi nego i u kinu. Projekt Dani medijske pismenosti i internetski portal medijskapismenost.hr stoga podržavaju ovaj projekt koji će pomoći nastavnicima da iskoriste brojne prilike za učenje koje pruža gledanje ovog filma – od učenja o filmskoj umjestnosti do korištenja filma kao poticaja za razgovor o brojnim temama medijske pismenosti, kao što je vršnjačko nasilje putem društvenih mreža. No, ovaj pripručnik može biti koristan i roditeljima. Na portalu medijskapismenost.hr često ističemo važnost roditeljske uključenosti u medijski život djeteta, a zajedničko gledanje ovog filma, razgovor  i razne aktivnosti na koje vas film, odnosno materijali mogu potaknuti dobar su način za obiteljsko druženje uz film i medije.
 
Film koji je inspirirao cijeli ovaj projekt nastao je u produkciji Marine Andree Škop i Darije Kulenović Gudan iz zagrebačkog Studija dim u suradnji s partnerima iz još šest europskih zemalja, pa će osim u hrvatska kina biti distribuiran i ona u Norveškoj, Luksemburgu, Sloveniji, BiH, Slovačkoj i Češkoj.
 
Festivalsku je premijeru imao na KinoKino festivalu Zagrebu čija ravnateljica Selma Mehadžić ističe kako je cijeli projekt: “Izvrstan primjer suradnje produkcijskog tima, institucije (u ovom slučaju HAVC) i Festivala na promociji filma i stvaranja edukativnih materijala. Riječ je o sinergiji koja će sigurno utjecati na broj gledatelja, ali što je još važnije omogućiti mlađim generacijama zanimljiviji odlazak u kino koji ih može potaknuti na daljnja istraživanja i stjecanje novih znanja. “
 
Prema motivima priče Moj dida je vanzemaljac Irene Krčelić, scenarij za film Moj dida je pao s Marsa napisali su Pavlica Bajsić i Branko Ružić, a režiju potpisuje višestruko nagrađivani autorski dvojac Dražen Žarković i Marina Andree Škop.

U glavnim su ulogama 12-godišnja debitantica Lana Hranjec te (glasom) jedan od najnagrađivanijih hrvatskih glumaca Ozren Grabarić, a uz njih igraju i proslavljeni norveški glumac Nils Ole Oftebro, velika slovačka komičarska zvijezda Petra Polnišova te mlade hrvatske glumačke nade Alex RakošSven BaracTonka Kovačić, Lucija Šango 

Moj dida je pao s Marsa’, neobična avantura djevojčice i robota vanzemaljca koji imaju zadatak spasiti njenu djelomično vanzemaljsku obitelj, u hrvatska je kina stigao 21. ožujka.
 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *