(FOTO) BORBA PROTIV OVISNOSTI! DOKTOR SAKOMAN: ‘Najgori stav mladih je taj što misle da je droga bezopasna’

488

U Hrvatskoj se nastavlja trend smanjivanja ovisnika o heroinu, no u porastu je upotreba psihostimulansa, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)! Najmlađa osoba koja je eksperimentirala sa psihoaktivnim drogama imala je 13, a najstariji evidentirani ovisnik čak 84 godine.

U velikom amfiteatru na Sveučilištu u Dubrovniku održana je javna tribina pod nazivom ‘Biram život’, a upravo tema tribine bila je zlouporaba težih i lakših droga. Amfiteatar je bio pun srednjoškolaca koja su upijala riječi i doktora Slavka Sakomana, ali i bivšeg ovisnika koji je došao iznijeti svoju stranu priče, te tako još više mladima približiti štetnost droge. 

-Ova tribina je uoči mjeseca borbe protiv ovisnosti. Zašto mladi? Zato što smatramo da upravo mladi počinju s konzumacijom u najranijim godinama svog života, no, ova tribina je namijenjena svakom pojedincu jer ako smo odgovorni prema pojedincu i ako je pojedinac odgovoran prema samom sebi, možemo očekivati da će taj pojedinac biti odgovoran i prema društvu u cjelini-kazao je Denis Pavela, voditelj Udruge Sigurnost u prometu te organizator tribine. 

Podaci su itekako zadovoljavajući, pa se tako broj novih slučajeva drži na razini od oko 170, što je u odnosu na 1100 slučajeva 2001.godine nevjerojatno poboljšanje. 

-Tržište heroinom, a i broj onih koji se navuku na tu najopasniju drogu i dalje je dobro kontrolirano. Ono što nije dobro jest rast uporabe stimulativnih droga, osobito kokaina, koji je i najprofitabilnija droga te visoka potrošnja Cannabisa i visokih sintetičkih droga. Najgori je stav mladih je taj da je droga bezopasna, čak se rodila i prevelika tolerancija prema toj drogi -kazao je dr.Sakoman. 

No, opet o paklu droge najbolje činjenice ipak mogu iznijeti bivši ovisnici to jest rehabilitirani. A upravo iz takvog pakla uspio se izvući gospodin Mario Plazibat iz Zagreba, koji iako kaže da je bilo teško, ipak je na kraju pobijedio. 

-Svijet droge sam teško pobijedio,a to je i neka moja poruka danas. Jako lako je ući u svijet droge no, jako teško se iz tog svijeta izlazi te malo njih i uspije izaći, a što se happy enda tiče, toga nema uzimanjem droge-kazao je rehabilitirani ovisnik Mario Plazibat, te nastavio:  

-Teško je izaći iz toga jer čovjek mora sebe ponovno izgraditi, bio sam u drogi skoro 20 godina. Promjene su teške i običnom čovjeku, a kamoli nekom ovisniku, neovisno o kojoj je ovisnosti riječ. Droga je najbrža prečica ka sreći, nema stresa, nesreće koju droga u tom trenutku ne može riješiti i svima u početku odgovara, no kasnije u glavi i nije tako lijepo -kazao je. 

Također tribini ‘Biram život’ nazočio je i Načelnik policije Pavličević složivši se da je prevencija veoma bitna u svim aspektima, ali pogotovo u borbi protiv droge.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *