FOTO// Ekipa Zagreba osvojila štit kneza Domagoja na Maratonu lađa 2022., spektakl na Neretvi pratio i župan Dobroslavić sa suradnicima

272

Ekipa Zagreba pobijedila je na 25. Maratonu lađa na Neretvi, od 30 ekipa lađara iz Hrvatske i inozemstva koji su se natjecali za štit kneza Domagoja u utrci od Metkovića do Ploča. U cilj je ušla nakon nešto više od 2 sata i osam minuta veslanja. Druga je ekipa Stabline, treća Crni put Metković.

Finalu Maratona lađa u Pločama nazočila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, savjetnica predsjednika RH Zorana Milanovića kao njegova izaslanica Melita Mulić, župan Nikola Dobroslavić s pročelnicom Žaklinom Marević i pročelnikom Ivom Klaićem, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan kao i gradonačelnik Ploča Miše Krstičević.

Ivan Obad iz pobjedničke ekipe Zagreba rekao je kako je ovaj trenutak i osjeća neopisiv.
”Riječima se to ne može objasniti. Pamtit ću ovo cijeli život. Dosta je bilo naporno, jedva smo došli do kraja, možda izgleda jednostavno, ali je dosta teško”, rekao je Obad.

Po dolasku u cilj u Pločama na prigodnoj svečanosti, savjetnica Mulić pobjedničkoj posadi Zagreba uručenila je zlatne medalje i mali štit u trajno vlasništovo, dok je prijelazni pobjednički štit kneza Domagoja težak 37 kilograma dodijelio predjsednik Udruge lađara Neretve Luka Oršulić.

Drugoplasiranoj Stablini mali štit uručila je ministrica Vučković, a medalje upravo župan Dobroslavić, dok je trećeplasiranoj posadi Crni put Metković medalje dodijelio gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, a mali štit u trajno vlasništvo gradonačelnik Ploča Miše Krstičević.

Tradicionalni Maraton lađa na Neretvi, kojeg 25. put organizira Udruga lađara Neretve počeo je ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 30 posada.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u tradicionalnim autohtonim neretvanskim lađama u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu. Posadu svake lađe čini po 10 veslača, bubnjar i parićar odnosno kormilar. Osim sportsko-natjecateljskog karaktera, Maraton lađa na Neretvi prometnuo se u jednu od najvažnijih turističkih manifestacija u južnom dijelu Hrvatske.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *