FOTO/VIDEO Biti medicinska sestra nije zanimanje nego životni poziv!

451

Danas je u Uvali Lapad održana javnozdravstvena akcija u Uvali povodom Međunarodnog dana sestrinstva.

-Današnji se dan obilježava u cijelome svijetu, ono što je za našu županiju značajno jest da obilježavamo dva javna događanja, Dan županije i Međunarodni dan sestrinstva. Iznimno nam je drago da nas je danas došla podržati naša pročelnica. Ove dvije godine zbog pandemije nije bilo ovakvih akcija, tako da je ovo naš prvi javni istup u promociji očuvanja zdravlja. Kolegice u akciji su patronažne sestre iz Doma zdravlja Dubrovnik. One inače rade na promociji očuvanja zdravlja ovakvim ili sličnim akcijama, kroz cijelu godinu, mjerenjem krvnog tlaka, šećera u krvi, masnoće..kazala je Vedrana Iveta, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

Iveta je dodala kako se kroz ovo vrijeme pandemije prepoznala važnost medicinskih sestara.

-Uvijek je ona velika u zdravstvenom sustavu, međutim možda je važnost više prepoznala i bila informirana o našem poslu. I u ove dvije godine nije bila uskraćena pomoć medicinskih sestara pacijentima u kući. Zapravo je pacijent bio taj koji je odlučivao želi li patronažnu sestru u kući ili ne.

Osvrnula se i na deficit medicinskih sestara.

-Da nas nema dovoljno, to je istina. To je zahtjevno, važno i odgovorno zanimanje. To je zapravo poziv, a deficit je na svjetskoj razini. Svugdje fali medicinskih sestara. Teško je zadovoljiti brojem medicinskih sestara prema broju kreveta.

Đurđica Popović, pročelnica upravnog odjela za obitelj zdravstvo i branitelje DNŽ danas je u Lapadu prokomentirala važnost današnjeg dana.

-Mogli smo se nakon korona pandemije konačno okupiti i proslaviti ovaj dan hvalevrijednom akcijom. Biti medicinska sestra nije samo posao, to je životni poziv. Svjedoci smo kako su svojom predanošću, radom i velikim srcem odradili veliki posao.

Iako je manjak medicinskih sestara, sve se stigne izbalansirati, istaknula je Popović.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *