( FOTOGALERIJA ) “READINESS” U Slanom održana vježba ”Pripravnost 2018.”

406

U sklopu projekta READINESS u Slanom je danas održana vježba operativnih snaga civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije ”Pripravnost 2018.”.

Cilj vježbe na kojoj je sudjelovalo više od 150 sudionika iz svih segmenata hitnih službi, od vatrogasaca, HGSS-a, Hitne pomoći, DUZS, Policije itd. bilo je demonstrirati proceduru, ali i spremnost u slučaju nesreće izazvane jakim potresom.
U vježbi je korištena i specijalizirana oprema za spašavanje iz ruševina i teško pristupačnih terena vrijedna 225 tisuća kuna, a koja je nabavljena upravo sredstvima iz projekta READINESS.
Prema scenariju vježbe potres jakosti 6 stupnjeva po Richteru pogodio je šire dubrovačko područje s epicentrom u Šipanskom kanalu. Centar 112 i dežurni operativac u JVP Dubrovačko primorje zaprimili su niz dojava o nastalim štetama i posljedicama, a prema informacijama s terena u naselju Karaula urušila stara zgrada. Pokrenuta je akcija spašavanja, a mobilizirane su sve potrebne snage. U sklopu vježbe simulirala se i situacija u kojoj se iz ruševina moraju spašavati ozlijeđene osobe te istodobno sigurno ukloniti minsko-eksplozivna sredstva.
Nositelj vježbe je Dubrovažko-neretvanska županija, a župan Nikola Dobroslavić ovom se prilikom zahvalio svim hitnim službama na poslu koji obavljaju te istaknuo kako moramo biti spremni na takav tip nesreća s obzirom na područje gdje živimo.
”Područje Dubrovačko-neretvanske županije posebno je ugroženo požarima u što smo se imali priliku uvjeriti u to za vrijeme katastrofalnih požara na Pelješcu i Korčuli 2015. godine. Drugi rizik karakterističan za jug Hrvatska je potres, posljednji jači potres pogodio je upravo područje Dubrovačkog primorja i Pelješca 1996. godine. Značajniji europski projekti koji je Dubrovačko-neretvanska županija ostvarila u tom smislu je uspješno realizirani projekt HOLISTIC, iz programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC, koji je ukupno bio vrijedan preko 67 milijuna kuna i u čijoj je realizaciji sudjelovalo dvadeset partnera, uz dva pridružena partnerstva, iz osam europskih zemalja (Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Grčke i Hrvatske). Realizacija tog projekta dovela je do realizacije i ovoga projekta READINESS iz programa prekogranične suradnje Hrvatska – Italija, INTERREG HR-ITA. Današnja vježba je Pripravnost 2018. samo je jedan dio projektnih aktivnosti koje traju do polovice 2019. godine. ”, rekao je župan Dobroslavić.
”Svjesni smo činjenice da Dubrovačko-neretvanska županija raspolaže zaista vrijednom prirodnom baštinom, s preko četrdesetak zaštićenih područja i Nacionalnim parkom Mljet. Zbog toga smo se , u suradnji s općinom Mljet, JVP Mljet i našom Vatrogasnom zajednicom, odlučili i na nabavu protupožarnog broda koji će biti stacioniran upravo na Mljetu. Radi se o investiciji vrijednoj nešto malo manje od milijun kuna koju ćemo u 85 postotnom iznosu sufinancirati također korištenjem raspoloživih sredstava iz europskih fondova također putem programa prekogranične suradnje Hrvatska-Italija INTERREG HR-ITA realizacijom projekta AdriaMORE. Organizaciju ovakvih vježbi pripadnika operativnih snaga civilne zaštite na području svih regija sudionica u projektu te podizanje svjesnosti u zajedničkoj obvezi uključenja u različite preventivne aktivnosti smatram važnim jer ukupno jačaju sustav civilne zaštite na ovom dijelu jugoistoka Europe koji ima iste rizike”, rekao je župan.
Zamjenik župana i načelnik Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo istaknuo je kako je Stožer i ranije je bio uključen u realizaciju europskih projekata kojima se povećava operativnost i spremnost operativnih snaga sustava civilne zaštite na našem području kako s prethodnim projektom HOLISTIC tako i s projektom READINESS koji je njegov svojevrsni nastavak.
”Vježba Pripravnost 2018 je terenska vježba koja je imala za cilj, ne samo provjeriti spremnost naših snaga, uvježbati ljude za rukovanje sa specijaliziranom opremom nego i ukazati na eventualne propuste ili načine kako nešto bili napraviti ako bi u stvarnoj situaciji akcije spašavanja ovakvoga tipa, ako toga do dođe, bilo što učinkovitije i kako bi doprinijele sigurnosti ljudi i zaštiti imovine”, rekao je Cebalo.
Svim nazočnima obratili su se i predsjednik DVD-a Slano Nikša Bianchi kao domaćin, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić te predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje Mladen Boričević.
Nakon vježbe održana je i izložba opreme koju je Dubrovačko-neretvanska županija nabavila, što iz vlastitih sredstava, što iz sredstava europskih fondova, pa su tako demonstrirani poljski kreveti, zapovjedni pneumatski šator, dva kompleta hidrauličkih podupirača za spašavanje iz ruševina, mobilni agregat s prikolicom, različitu pojedinačnu i skupnu vatrogasnu opremu, bespilotne letjelice itd. Procjena ukupne vrijednosti nabavljene opreme u posljednjih nekoliko godina je oko milijun i 800 tisuća kuna u što ne ulaze sredstva koja Dubrovačko-neretvanska županija izdvaja kao donacije operativnim snagama, a sukladno različitim zakonskim propisima.
Projekt READINESS ukupno je vrijedan oko osam milijuna i 900 tisuća kuna, a u njegovoj provedbi, osim Dubrovačko-neretvanske županije, sudjeluju Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija, talijanske regije Molise, Marche i Fruili-Venezia-Giulia. Projektne aktivnosti Dubovačko-neretvanske županije vrijedne su milijun i 170 tisuća kuna, a u 85 postotnom iznosu sufinanciraju se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa prekogranične suradnje INTERREG Hrvatska – Italija.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *