Franković:”Radimo na postavljanju tri spomenika: braniteljima, poginuloj djeci u Domovinskom ratu i hrvatskom intelektualcu Brunu Bušiću!”

239
Grad Dubrovnik radi na postavljanju čak tri nova spomenika! Spomenik svim braniteljima koji su branili Dubrovnik, kako nam kaže gradonačelnik Mato Franković, bit će na Pilama, a samo idejno rješenje napravit će se nakon što se razriješi pitanje autorskog prava postojećeg spomenika na tom mjestu.

Podsjetimo, spomenik braniteljima na Pilama nikada nije zaživio među Dubrovčanima. Prvotno je zamišljen kao svojevrsni video wall, sa podsjetnicima na Domovinski rat, ali to smo vidjeli samo na dvadesetu godišnjicu obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja. Ploče oko spomenika su polomljene, turisti uriniraju po njemu, a puno domaćih ljudi, a i stranaca nema pojma da je podignut u čast našim braniteljima.

Hvalevrijedno je što Grad ima namjeru podignuti spomenik poginuloj dubrovačkoj djeci, na području luke Gruž. “Ideja je da napravimo veliki monumentalni spomenik okrenut prema moru, koji bi podsjećao sve naše goste, ali i naše sugrađane na najveću žrtvu koju je naš Grad podnio za obranu domovine, a to su dječji životi. Nažalost, o tome se vrlo malo piše, ali Dubrovnik je drugi grad po Hrvatskoj po broju poginule djece.”

U tišini ovog Grada kao anđeli spavaju istinski velikani: djeca čiji su životi zaustavljeni tijekom agresije: Andrea, Nikolina, Marija, Đuro, Hrvoje, Katarina, Romano, Luko, Šimo, Dolores, Vlaho, Tonći, Maris, Maro, Miho, Orsat...“ izgovorio je dubrovački gradonačelnik, Mato Franković u Gružu tijekom svečanosti povodom obilježavanja 25.obljetnice vojno redarstvenih operacija oslobođenja hrvatskog juga. Naprasno prekinuta djetinjstva dubrovačke djece najveća su žrtva Domovinskog rata.

“Razmišljamo i o postavljanju spomenika Brunu Bušiću kojeg planiramo postaviti u Lapad kao trajni spomenik hrvatskom intelektualcu koji je zagovarao pomirbu svih Hrvata, a za kojeg je poznato da je prije nego što je ubijen u Parizu boravio u Dubrovniku.” dodaje Franković.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *