GLAS PODUZETNIKA: Nepravda Stožera prema noćnim klubovima i ugostiteljskim objektima

635

Noćni barovi i ugostiteljski objekti noćne vrste postali su i ostali glavni krivci te su platili i još uvijek plaćaju najveću cijenu pandemije Covid 19.

Udruga Glas poduzetnika i Udruga noćnih klubova i barova smatraju kako je besmisleno ne popuštanje mjere zabrane rada noćnih klubova i barova iza ponoći, naročito nakon što je gotovo cijela EU ukinula sva ograničenja za ugostiteljske objekte noćne vrste i u gotovo svim državama članicama EU noćni klubovi rade u unutarnjim prostorima bez vremenskih ograničenja, uz poštivanje epidemioloških mjera, Stožer RH o tome niti ne razmišlja! Valjda misleći da su noćni barovi i klubovi jedini krivi za nedovoljnu procijepljenost u RH ili za porast broja zaraženih, koji je vidljiv u svim zemljama, bez obzira jesu li u tim zemljama klubovi otvoreni jedan ili šest mjeseci.

U Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj i ostalim državama klubovi rade bez ograničenja u zatvorenim prostorima uz upotrebu COVID potvrda. Uostalom, možda bi takvo popuštanje mjera potaklo mlade da se cijepe. Klubovi u nama susjednim zemljama već su pola godine otvoreni bez ograničenja, većini naših sugrađana te države su na pola sata vožnje, a za odlazak u noćni provod preko granice nisu potrebni ni testovi ni COVID potvrde!

Zanemarujući ustavno pravo na rad, proglašava se djelatnost noćnih barova i disco klubova marginalnom, a nekoliko stotina vlasnika noćnih klubova i njihove obitelji marginalcima. Ne preostaje ništa drugo nego ponuditi ugostiteljske objekte u otkup Stožeru i Vladi RH, kako bi s tim kapitalom mogli pokrenuti nove poslove nevezano za noćno ugostiteljstvo, jer uz sve postojeće mjere očuvanja radnih mjesta i naknade fiksnih troškova, noćni ugostitelji ne mogu izbjeći zatvaranja i stečaj brojnih poslovnih subjekata.

Također, treba napomenuti kako Udruga noćnih klubova i barova smatra kako svaki pojedinac mora preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji. Zabranom rada noćnih klubova i barova, kako bi se zaštitile osobe koje se ne žele cijepiti, dovodite u pitanje svrhu samog cijepljenja, jer upravo je slogan “kad se većina cijepi vraćamo se normalnom životu” bio naša vodilja cijepljenju, a sama Vlada RH se hvali da je cijepljeno više od 50% odraslog stanovništva.

Vlasnici noćnih barova i klubova uložili su milijune i desetke milijuna u svoj posao, u našoj djelatnosti zaposlene su tisuće ljudi direktno i još deseci tisuća od nje indirektno žive. Dakle, radi se o investitorima i poduzetnicima koji snažno pokreću ekonomske cikluse obavljajući svoju djelatnost, a ne o nekakvoj malenoj skupini avanturista kako smatra naš premijer, čiji stav nas je razočarao nakon 18 mjeseci bez rada. Pozivamo premijera neka bar pola toga razdoblja, dakle 9 mjeseci proba preživjeti bez plaće. Zanima me jedan dokaz da se korona budi i širi iza ponoći. Čudi nas kako ovo rješenje sa zatvaranjem pekara i klubova u ponoć nije kopirao ostatak svijeta i riješio problem epidemije. Ako se već može bez klubova, čemu potreba tolike količine mladih da idu svaki vikend u susjedne zemlje ili ovo ljeto svaku večer 2-3 tisuće mladih da se zabavlja na splitskim bačvicama. Gospodo, otvorite nas odmah uz epidemiološke uvjete ili preuzmite odgovornost za propast cijele jedne industrije, industrije zabave!” – rekao je Domagoj Petričević iz Udruge noćnih klubova i barova.

***

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *