GLAVU DOLE, RUKE NA LEĐA Film koji je rasplakao Dubrovčane

551

Sinoć je u dvorani Visia u Dubrovniku održana projekcija igrano-dokumentarnog filma “Glavu dole, ruke na leđa”. Film je iznio potresna svjedočanstva branitelja Vukovara koji su nakon pada grada odvedeni u srpske logore. Stipe Majić i Slavica Šnur na ovom filmu radili su preko godinu i pol dana i stvorili djelo koje nikako ne smijete propustiti. U punoj dvorani nije bilo osobe koja nije pustila suzu i pitala se kako ovako nešto čovjek uopće može preživjeti.

Majić i sam vukovarski branitelj, nakon “Srca Vukovara”, dokumentarca o vukovarskoj bolnici donosi hrvatskoj javnosti priču koju nemate prilike svaki dan čuti i vidjeti. Film sadrži rijetko ili nikad viđene arhivske snimke, igrane scene i izjave branitelja odvedenih u logore u Stajićevo i Sremsku Mitrovicu. Mnogi od njih proveli su u srpskim logorima gotovo 270 dana.

“Ovim filmom smo htjeli iznijeti našu priču i naglasiti , kako za ove zločine nitko nije odgovarao.” rekao je nakon projekcije vukovarski branitelj i logoraš, Predrag Mišić Peđa. Dubrovačka se publika digla na noge u znak poštovanja i dugotrajnim pljeskom zahvalila vukovarcima na žrtvi koju su podnijeli i na ovoj priči u kojoj su iznijeli svu ljudsku bol.

“Glavu dole, ruke na leđa”, nesvakidašnji je filmski uradak. Djelo koje moraju pogledati sva naša djeca, jer Domovinskog rata gotovo nema u školskim udžbenicima. Pogledajte film iz poštovanja, pogledajte ga zbog naše povijesti koju olako zaboravljamo i ne cijenimo dovoljno. Pogledajte film kako bi vidjeli na kakvoj je žrtvi građena ova zemlja. Pogledajte film da nikada više ne bi morali stavljati glavu dole, a ruke na leđa, jer se povijest ponavlja onima koji je ne pamte.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *