GLAZBENO – SCENSKI PROGRAM DVA BARDA ZA KRAJ JUBILARNOG MIDSUMMER SCENE FESTIVALA

107

Ustanova u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića i Midsummer Scene festival ponovno spajaju dva omiljena stvaratelja najljepše domaće i svjetske književnosti. Marin Držić i William Shakespeare ovog tjedna susreću se u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, gdje će u četvrtak, 5. srpnja u 21.30 sati biti predstavljen glazbeno – scenski program Dva barda : Držić i Shakespeare.

Paul Sockett, James Burton, Susan Hingley, Ben Cutler i Filip Krenus iz Shakespearove komedije San Ivanjske noći izvest će izabrane prizore iz Dunda Maroja ali i upoznati nas s važnom lirskom poezijom u neiscrpnim temama poput ljubavi, prijateljstva, smisla života i smrti – Shakespearovim sonetima na hrvatskom i engleskom jeziku. Glazbeno – scensku čaroliju upotpunit će gudački kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz sopranisticu Andreu Marić koji će izvoditi šekspirijansku glazbu. Prizori iz Dunda Maroja u engleskom prijevodu u režiji su Filipa Krenusa dok je glazbu odabrao Philip Parr.

Dom Marina Držića i Midsummer Scene festiva u partnerstvu s Društvom prijatelja dubrovačke starine, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Umjetničkom galerijom Dubrovnik projektom Dva barda : Držić i Shakespeare promiču važnost i vrijednosti ostavštine našeg Marina Držića te ga predstavljaju cijelom svijetu. Imena likova i nazivi mjesta i ulica iz Dunda Maroja odjenuti su u englesko ruho, Držićeve igre riječi pretočene u engleski jezik, a da pritom čuvaju jedinstvenost izvornika. Našeg hrvatskog Barda, čija su djela još uvijek nepoznata na engleskom jeziku tako povezujemo s onim engleskim, čija djela skladno saživljavaju s kamenitim otvorenim pozornicama Dubrovnika. Držićeva vragolasta proza blista savršeno optočena Shakespearovim sonetima.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *