Gorući problem hrvatskog društva: Nešto slično, po svemu sudeći nije zabilježila nijedna članica EU

229

Neučinkovito pravosuđe i institut samopomoći – svakako višestruko goruća tema hrvatskog društva i pravosuđa koja se pod zadnje ponovo otvara, ujedno je i naslov Okruglog stola najavljenog za četvrtak 23. siječnja, s početkom u 18 sati i 30 minuta u zagrebačkoj knjižnici  Marije Jurić Zagorke (Krvavi most 2). Uvodna izlaganja imat će prof. Žarko Puhovski i prof. Alan Uzelac, dok je moderator novinar Ivica Grčar, a neriješeni predmet koji je povod nahvaljene pravno-političke debate star je više od 42 godine. Nešto slično, po svemu sudeći nije zabilježila nijedna članica EU. 

S obzirom na sve veći broj žrtava neučinkovitog pravosuđa čini se da treba potaknuti raspravu u javnosti o institutu samopomoći u jačanju pravne sigurnosti, navodi se u pozivu u kojemu Grčar pojašnjava kako je nastala ova inicijativa: “Nakon pitanja čitatelja, 89- godišnjeg Emila Römera: “Može li još za života dobiti konačnu presudu u sudskoj ‘trakavici’ koja traje već više od 40 godina?”, predložio sam kao novinar održavanje ovog Okruglog stola, jer gospodin Römer nije dobio konačnu sudsku odluku niti nakon što mu je kao žrtvi povrede ljudskih prava zbog dugotrajnosti sudskog postupka Hrvatski helsinški odbor još 2005. godine dodijelio Povelju “Aleksandra Zec”. 

O pojedinostima slučaja navedenog zagrebačkog Židova, u hrvatskim medijima isticanog i kroz prizmu najdugovječnije žrtve pravosudne trakavice, s time kako se on razvijao javnost je u više navrata imala prilike biti upoznata, no sad se razotkriva da ga hrvatsko pravosuđe još uvijek nije riješilo: dakle, i dalje traje imovinsko-pravni proces započet prije 42 godine u  bivšoj državi, odnosno daleke 1978. 

Inače, kao vrlo dobru ilustraciju veličine problema izraženog i na planu težine povreda ljudskih prava i pravne nesigurnosti, pa i u širem smislu o tom slučaju zastrašujuće govori tekst na t.portalu koji je objavljen prije nekoliko godina pod naslovom: “Preživio Holokaust, a hoće li i hrvatsko pravosuđe?”, no nakon kojeg se ništa bitnog u smislu konačnog rješenja nije dogodilo. Iznose i da je njegovo svjedočanstvo iz razdoblja 2. svjetskog rata zabilježio američki redatelj i oskarovac Steven Spielberg.  

poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *