GOSPINO POLJE: POČELO PRVENSTVO HRVATSKE U STRELJAŠTVU

884

Danas je u suradnji sa Dubrovačkim savezom športova, Gradom Dubrovnikom i Županijom Dubrovačko Neretvanskom Streljačko društvo Dragovoljac Mokošica u Gospinom polju organiziralo Prvenstvo Hrvatske u streljaštvu seniora i seniorki zračna puška i pištolj 10 metara.

Od osnutka Republike Hrvatske ovo je prvo visoko rangirano natjecanje u ovom sportu koje se održava u Dubrovniku.

-Ovo je natjecanje Prve Walhter lige i Prvenstvo Hrvatske u streljaštvu. Danas pucaju s puškom, prva grupa su žene, druga muškarci, a sutra pucaju iz pištolja. Imamo oko 150 natjecatelja, nažalost, imali smo odjava u zadnjih dva, tri dana zbog koronavirusa. Iako smo planirali oko 200 osoba, zadovoljni smo i ovim brojem, kazao je za naš portal Srđan Čvrljak, tajnik Streljačkog društva Dragovoljac Mokošica.

Čvrljak je objasnio i razliku između ova dva natjecanja koja se danas odvijaju u Dubrovniku.

-Danas i sutra ćemo saznati pobjednike ovog prvenstva i njihovo rangiranje što je bitno za daljnja europska i svjetska prvenstva. Walther kup se odvija prvi put u Hrvatskoj općenito, sponzor je firma oružja Walther i tu se isto ostvaruju bodovi za daljnja natjecanja, olimpijade i slično.

Streljačko društvo Dragovoljac Mokošica osnovano je 2011.god.

-Radimo s djecom od njihove devete godine. Prostori su nam u Mokošici, na adresi Bartola Kašića 10, u sklopu opskrbnog centra, odnosno u prepravljenom skloništu. Imamo šest streljačkih mjesta i trenutno tridesetak djece s kojima radimo i tridesetak starijih članova.

U Dubrovnik je stigla i Snježana Pejčić, svjetska rekorderka u trostavu 50 m, europska rekorderka u 10 m zračnoj pušci (finale i kvalifikacije) i državna rekorderka u 50 m ležećem stavu. Podsjetimo, Pejčić je 2008. na Olimpijadi u Pekingu osvojila brončano odličje u disciplini zračna puška. Prva je hrvatska sportašica koja je osvojila medalju na Ljetnim olimpijskim igrama. Pitali smo našu poznatu sportašicu kakav je bio osjećaj biti treći na olimpijadi.

-Uvijek je dobar osjećaj osvojiti nešto, bez obzira koliko medalja imate, uvijek je ova iduća jednako slatka ili slađa. Nama sportašima je nekako nikad dosta (smijeh).

Kako je biti žena u ovom sportu?

-Isto kao i muškarcima. Barem u streljaštvu nema nikakvih spolnih razlika, posebno jer od prije pet godina imamo potpuno iste discipline, odnosno isti broj metaka, nema zbilja nikakve razlike.

Pejčić je kazala kako joj ovo nije prvi posjet našem gradu.

-Bila sam prije deset godina, bilo je već i vrijeme da ga posjetim.

Kazala nam je i kako je malo nervozna pred početak natjecanja.

-Uvijek je prisutna jedna određena doza nervoze. Uvijek dođem i probam dati najbolje od sebe.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *