Grad financira spasioce na javnim plažama

70

Grad Dubrovnik sa 650 tisuća kuna ove godine financira program Službe spašavanja života na vodi na javnim plažama: Danče, Šulić, Bellevue, Mandrač, Štikovica i na otoku Kalamoti – Gornje čelo, a kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik. Uključivanjem Grada u ovaj projekt dubrovačkog Crvenog križa, Dubrovnik se promovira i kao turistička destinaciju koja brine o zdravstvenom stanju i sigurnosti svojih sugrađana i posjetitelja gradskih plaža, gdje svakodnevno dežuraju licencirani spasioci i ekipe prve pomoći.

Spasioci Hrvatskog Crvenog križa obučeni su za spašavanje života na vodi i pružanje prve pomoći. Primjena postupaka prve pomoći početak je pomaganja i zbrinjavanja ozlijeđene ili naglo oboljele osobe. Primjenjuje se s ciljem spašavanja života, sprečavanja nastanka komplikacija i invalidnosti i skraćivanja trajanja liječenja i oporavka. Ekipe prve pomoći čine mladi Crvenog križa koji su prošli osnovni i napredni tečaj iz pružanja prve pomoći te osnovnih znanja o Crvenom križu i  vještinama komunikacije.

Dežurajući svakodnevno tijekom ljetnih mjeseci, mladi Crvenoga križa s osnovnom medicinskom opremom pomažu sugrađanima i turistima koji se javljaju s problemima slabosti, iscrpljenosti, toplinskog udara, sunčanice, dehidracije, opekotina, uganuća i iščašenja zgloba, posjekotina, žuljeva, prijeloma, kontuzija, uboda insekata, glavobolja, napada panike…

Ove je godine u cjelokupni projekt koji se provodi u Gradu Dubrovniku: na Stradunu, dubrovačkim zidinama, dubrovačkim plažama, otoku Lokrumu te na stonskim zidinama, uključeno  60-ak mladih ljudi, svi s naprednim znanjima pružanja prve pomoći.

Projekt se provodi već četvrtu godinu zaredom, a proteklih su godina turisti izrazili veliko zadovoljstvo ovakvim pristupu gostima, istaknuvši kako im znak Crvenoga križa, koji je prepoznatljiv svuda u svijetu, ulijeva osjećaj sigurnosti.

Projektom „Crveni križ u Gradu“ rasterećena je hitna medicinska služba na način da se saniraju sve situacije koje spadaju u domenu prve pomoći, a Hitna medicinska služba zove se smo samo u situacijama koje nadilaze tu razinu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *