GRADA GLADAN: Je li nam potreban novi sustav planiranja Grada?

122

Društvo arhitekata Dubrovnik poziva sve sugrađane da sudjeluju u online anketI i iznesu svoje ideje i prijedloge na temu javnog prostora u gradu. Pristup anketi moguć je preko sljedeće poveznice: https://www.surveylegend.com/s/lue

Ujedno podsjećamo na razgovore o javnom prostoru sa svim zainteresiranim građanima i udrugama civilnog društva. Razgovori se održavaju u Florinom Domu (Šetalište kralja Zvonimira 46, Uvala Lapad) do 29. lipnja u vremenu od 18 do 21 sat.

Grad Dubrovnik kao prepoznata turistička destinacija prolazi kroz fenomene i problematike većih europskih gradova unatoč svojoj veličini i broju stanovnika. Društvo arhitekata Dubrovnik tu činjenicu prepoznaje kao polazište u kojem upravo građani postaju sukreatori kvalitetnijeg života na malom teritoriju.

40 000 ljudi oblikuje prostor za milijun.

Javni prostor, kao zajednički prostor kojeg ravnopravno dijelimo, čini mjesto susreta, razmjene mišljenja i zajedništva. Upravo zbog toga istinski se dijalog većeg broja aktera može dogoditi isključivo unutar adekvatnog javnog prostora. U tom pogledu, javni prostor kao fizički entitet je esencijalan za razvoj javnog mijenja.

Kao gradotvorni element, ne samo u fizičkom smislu, već i kao mjesto u kojem se stvara i odražava identitet grada, javni prostor je arhiva naše kolektivne memorije, ali i mjesto različitih interesa, podložno promjenama, zauzimanju i gubitku.

Privatni prostor potiskuje javni.

Budućnost javnog prostora trenutno je nepoznata. Postojeće prostorno-planerske metode nerijetko su uvjetovane političkim inicijativama te isključuju aktivnije sudjelovanje krajnjeg korisnika. Kao takve, teško će udovoljiti nadolazećim kritičnim promjenama. Potencijal stoga leži u aktivnijoj komunikaciji između građana, struke i javne uprave.

Više informacija na mrežnim stranicama Društva arhitekata Dubrovnik (http://www.d-a-d.hr/), te na društvenim mrežama platforme Grada gladan (https://www.facebook.com/gradagladan/ i https://www.youtube.com/channel/UC_y0oNIkA6K4QKfQNrrTFZQ ).

Projekt se ostvaruje uz potporu i sufinanciranje Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *