Gradonačelnik Franković na TRIO sastanku: Sredstva Europskog socijlnog fonda iskoristit ćemo za najveći pedagoški standard

272
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je u utorak u programu TRIO ministarskog sastanka, koji se od 23. do 24. travnja pod nazivom “Europski socijalni fond i zapošljavanje, socijalni i demografski prioritet“ održavao u Dubrovniku.

Gradonačelnik je drugog dana susreta sudionicima sastanka, između ostalih ministru rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske Marku Paviću, ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić, ministru zapošljavanja Republike Finske Jariju Lindströmu te državnoj tajnici pri Ministarstvu rada i socijalne pravde Rumunjske Danieli Barba, predstavio dosadašnje prakse korištenja Europskog socijalnog fonda u Dubrovniku te izložio planove gradske uprave u povlačenju značajnijih sredstva u nadolazećem razdoblju.

„Na sastanku se između ostalog raspravljalo o korištenju sredstava Europskog socijalnog fonda, a Grad Dubrovnik je do sada u sklopu ESF-a sredstva koristio poglavito za financiranje programa pomoćnika u nastavi i taj se program pokazao dosta uspješnim“, kazao je gradonačelnik Franković nakon sastanka.

Naime, Grad Dubrovnik redovito osigurava potrebna sredstva za Pomoćnike u nastavi, tj. stručne komunikacijske posrednike kao potporu inkluzivnom obrazovanju djece s teškoćama u razvoju osnovnih škola Grada Dubrovnika. Za razdoblje od 2016. do 2021. godine  ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi 8.586.128,00 kuna.

Također, Grad Dubrovnik potiče iskorištavanje sredstava Europskog socijalnog fonda za sektor kulture, a samo u zadnjih godinu dana pripremljene su tri veće projektne prijave koje su trenutno u procesu evaluacije. Financijski najizdašniji od njih, projekt „Razvoj društveno-kulturnog centra Lazareti“ prijavljen je u partnerstvu s udrugom Deša, studentskim teatrom Lero, Dubrovačkim ljetnim igrama i Art radionicom Lazareti. Ukupna vrijednosti projekta je 2.499.332,50 kuna.

-„U budućnosti želimo povlačiti značajnija sredstva koja nam se otvaraju i kanalizirati ih u cilju postizanja pedagoškog standarda predškolskog odgoja. Taj standard, koji je do sada bio na niskoj razini, namjeravamo ispuniti u cijelosti i omogućiti našoj djeci najkvalitetnije uvjete za odrastanje, a tu će nam u velikoj mjeri pomoći upravo Europski socijalni fond“, zaključio je gradonačelnik.

Inače, delegacije Rumunjske, Finske i Hrvatske u Dubrovniku su razmatrale inicijalne prioritete zajedničkog programa predsjedanja Vijećem za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO). Predstavnici ministarstava nadležnih za rad i socijalnu politiku razgovarali su o problematici dugotrajne nezaposlenosti i aktivaciji radne snage, usklađivanju poslovnog i privatnog života, te razvoju socijalne politike i punoj implementaciji Europskog stupa socijalnih prava.

Podsjetimo, Države članice izmjenjuju se kao predsjedateljice Vijeća EU-a svakih šest mjeseci. Republika Hrvatska će Vijećem predsjedati od siječnja do lipnja 2020., te će uz Rumunjsku koja Vijećem predsjeda od siječnja do lipnja 2019., i Finsku koja će predsjedati od srpnja do prosinca 2019., činiti predsjedavajući „trio“.

Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe.
 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *