Gradonačelnik Franković primio britanskog ratnog reportera Paula Daviesa

31

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je danas Paula Daviesa, britanskog novinara koji je kao ratni reporter za ITN izvještavao iz napadnutog Dubrovnika u jesen 1991. godine.

Davies je tada iz Dubrovnika izvještavao skoro četiri tjedna. Od tada, dvaput je bio u prolazu, ali prvi put je u ponovnom posjetu Gradu nakon gotovo 28 godina. Povratak je doživio vrlo emotivno, a opisao je svoj dolazak kao „povratak kući“.

Prisjetio se teških trenutaka za Dubrovnik, istaknuvši kako u to vrijeme nije vjerovao da će zaista doći do napada na zaštićenu spomeničku baštinu, jedno od najposebnijih mjesta na svijetu. Za vrijeme boravka u Gradu, Davies radi na novoj reportaži, u kojoj će prikazati Dubrovnik danas s usporedbom na ratnu 1991.

 „Novinar sam 50 godina, a Dubrovnik je na prvom ili drugom, ali jednako važnom mjestu od svih mojih reportaža ovih godina. Iznimno je posebno vratiti se i vidjeti da izgleda prekrasno, toliko različito od onog kakvog ga pamtim“, rekao je Davies prilikom susreta u salonu Ureda gradonačelnika.

 „Moramo se uvijek prisjećati tih vremena, onih koji su branili Dubrovnik, ali i onih koji su pronosili istinu o događajima u Gradu. Sigurno bi šteta na spomeničkoj baštini Grada Dubrovnika bila puno veća da nisu poslane jasne poruke, snimke i fotografije u svijet što se tada događa. Zbog toga je važna i izložba Grad s ožiljkom koju smo prikazali u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, koja priča o Gradu koji je devastiran i danas obnovljen i turistički šampion“, izjavio je gradonačelnik Franković.

Tijekom duge karijere Davies je višestruko nagrađivan za svoj reporterski rad, a za snimke iz ratnog Dubrovnika dobio je nagradu “Zlatna nimfa” na Monte Carlo televizijskom festivalu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *