Gradonačelnik na panelu “Mladi i budućnost održivog turizma” – Koronakriza kao prilika za zaokret prema održivosti

658

Panel rasprava pod nazivom „Mladi i budućnost održivog turizma“ održana je danas u Lazaretima, u sklopu Konferencije o budućnosti Europe. Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uvodno je pozdravio sudionike, a sudjelovao je i u raspravi posebno se osvrnuvši na masovni turizam, utjecaj virusa COVID-19 na turistička kretanja u Gradu, kao i oporavku od koronakrize.

Uz gradonačelnika Frankovića, događanju su nazočili i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Staničić, studenti održivog turizma i drugi dionici ove vrste turizma.

U svom obraćanju gradonačelnik Franković je istaknuo kako, usprkos teškom financijskom razdoblju uzrokovanom globalnom pandemijom, itekako postoji potreba za zaokret k održivom turizmu. Štoviše, naglasio je kako je koronakriza upravo odlična mogućnost za takvu promjenu.

– Još 1991. kada je Dubrovnik bombardiran, UNESCO-vi promatrači koji su boravili u našem gradu i svjedočili teškom razaranju, u svojim zapisima spomenuli su obnovu i budućnost Dubrovnika koji će se opet obnoviti i biti svjetska atrakcija te već treba razmišljati kako će uvesti održivost u svoj turizam – prisjetio se bliske prošlosti gradonačelnik Franković.

Također, gradonačelnik je upozorio će, prema informacijama UNWTO-a iz 2019., uskoro svaki četvrti stanovnik Zemlje postati putnik. Sve poželjne svjetske destinacije, među kojima je i Grad Dubrovnik, postat će tada još zanimljivije i posjećenije što nameće brojna pitanja o budućnosti turističkog razvoja, dodao je. Rekao je i kako postoji alat za oporavak turizma, a to je cijepljenje, te je iskoristio prigodu da pozove sve koji to još nisu učinili da se cijepe.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica je rekla kako njen portfelj, demokracija i demografija, u nazivu uključuju pojam „demos“, odnosno narod i štogod se radi besmisleno je bez naroda koji se treba uključiti u procese.

– U zadnjih 50 godina Europljani žive 10 godina dulje. Treba promišljati kako tih 10 godina živjeti, kako promišljati mirovinske i zdravstvene sustave, ali i turizam. Mislim kako će građani još više osnažiti demokraciju i kazati što se događa na terenu. Ti mladi će živjeti u toj europskoj budućnosti – kazala je Šuica a naglasila je kako su u rasprave uključeni i mladi od 16 do 25 godina. U kontekstu održivog turizma, rekla je kako neće biti jednostavno dosegnuti ga, ali se nada da će se u tome uspjeti upravo uz pomoć mladih koji su puni ideja.

Tijekom rasprave, panelisti su se dotaknuli raznolikih tema koje u konačnici utječu na održivi turizam, kao što su masovni i kruzing turizam, uloga mladih u unapređenju osviještenog turizma te disperzija posjetitelja na ruralna područja. Profesorica održivog turizma na Sveučilištu u Dubrovniku Ana Portolan obrazložila je što sve spada pod terminologiju „održivi turizam“, a ukratko ga je definirala kao razvoj turizma do mjere negativnog utjecaja na gospodarstvo, kulturu, okoliš, lokalno stanovništvo i doživljaj posjetitelja određene destinacije.

Konferencija o budućnosti Europe niz je rasprava koje vode građani, a omogućit će ljudima iz cijele Europe da podijele svoje ideje i doprinesu oblikovanju zajedničke budućnosti. Ovo je prva takva konferencija. Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu bliskom građanima i novom javnom forumu za otvorenu, uključivu i transparentnu raspravu s građanima o nizu prioriteta i izazova.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *