HDZ o turističkoj sezoni, srpskom svojatanju dubrovačke kulture i Legazu

491

Danas su ispred HDZ-a DNŽ i Grada Dubrovnika održala konferencija za medije. Blaž Pezo, predsjednik županijskog odbora HDZ-a, župan Nikola Dobroslavić i dubrovački gradonačelnik te predsjednik gradskog ogranka Mato Franković osvrnuli su se na turističku sezonu i aktualna politička zbivanja.

Franković je uvodno rekao kako se već razmišlja o sljedećoj sezoni i strateški na područje Velike Britanije i SAD, na način da se prestane govoriti o Dubrovniku kao preskupoj destinaciji.

-Imamo segmenata ponude koja je skuplja nego što je  tržišno očekivano, međutim s druge strane Dubrovnik ima kvalitetu izvrsnosti po pitanju smještaja, ugostiteljstva.. Broj noćenja nije ključni pokazatelj uspješnosti. Živimo u vremenu ponude i potražnje, moramo misliti i na održivost, kazao je uvodno dubrovački gradonačelnik.

Franković je pozvao sugrađane da se odazovu sutra u Mokošicu na zbor građana.

-Iznimno je važno da čujemo stručnjake o brzoj cesti koja je planirana preko Rijeke dubrovačke. Jako je važno da razjasnimo sve što je nedoumica. Sazvali smo taj zbor radi sučeljavanja i dijaloga između stanovnika, izrađivača projekta, izvođača radova,  izrađivača studije utjecaja na okoliš. Oni su jedini meritorni, a bitno je da oni čuju mišljenje građana, koji su što smo mogli vidjeti zadnjih nekoliko tjedana podijeljeni. Dijalog je važan jer govorimo o strateškom projektu za Dubrovnik i njegovu budućnost.

Nikola Dobroslavić je kazao kako se pozitivni turistički rezultati bilježe u cijeloj županiji te također naglasio kako se uspjeh ne može mjeriti samo brojem noćenja, pa naveo podatak kako imamo 7% više noćenja u Dubrovniku, a 17% na području županije.

Župan je komentirao svojatanje Srbije prema Dubrovniku i prema dubrovačkim književnicima.

-To je nastavak nažalost, politike srpske političke elite na velikosrpskom projektu. On se više ne zove “Velika Srbija”, sad je “Srpski svet”. Međutim, ciljevi su isti, obuhvatiti teritorij, ali  Dubrovnik nikad nije bio srpski niti je pripadao Srbiji ,prema tome to je povijesni falsifikat, kao što u njihovim medijima puno takvih falsifikata ima. Ali, govoriti da je cijela Europa bila Srbija, da je Isus propovijedao na srpskom, da je Babilon bila srpska prijestolnica, da je Aleksandar Makedonski bio Srbin, Konstatin Veliki, 39 rimskih careva, kralj Arthur da je bio Srbin, to je njihova retorika na nacionalnim medijima. Niti su Gundulić i Držić bili Srbi niti su govorili srpski. Preporučujemo da se okane toga. Imamo obvezu prema istini i onome što su naši branitelji žrtvovali, to su životi, krv i stradanja. Nikakav srpski Dubrovnik, kultura ni jezik.

Župan je podsjetio kako će se ZL Dubrovnik nazvati imenom Ruđera Boškovića.

Dotaknuo se i priču oko pomorskog dobra.

-Imali smo čudna događanja oko jednog slučaja. Davali smo brojne koncesije, ukupno 282 za korištenje pomorskog dobra, od toga 60 koje se tiče upravljanja i marina i nijedna koncesija nije zatvorenog tipa iako je mogla biti prema starom zakonu. Imali smo ovaj slučaj gospodina Legaza, smatramo da je prekoračio svoje ovlasti i da nije dobro ni prihvatljivo da netko  na takav način uzima zakon u svoje ruke. Razumijemo da su ljudi zainteresirani, razumijemo i  inicijative i prosvjede, čak blagonaklono gledamo na njih, međutim da netko ide rušiti imovinu, to nije prihvatljivo, kao što nije prihvatljiv ni napad na gospodina Legaza. Nikakvo uzimanje zakona u svoje ruke ne vodi nikamo, prosvjedi da, aktivizam je dobar, ali ići pilati nečiji zid nije prihvatljivo. Onda tako može netko doći na Stradun, reći da nešto nije prema pravilima, da Orlandov mač stoji krivo i kako ga treba prepilati. I što ćemo onda? Rješenja se mogu nalaziti kroz rad institucija, sustava i dogovora.

Imali smo slučaj gospodina Legaza, smatramo kako je prekoračio svoje ovlasti i da nije dobro ni prihvatljivo da netko tako uzima zakon u svoje ruke. Razumijemo inicijative i prosvjede, čak blagonaklono gledamo na njih, međutim da netko ide rušiti imovinu, to nije prihvatljivo, kao što nije prihvatljiv ni napad pojedinca na Legaza. Uzimanje zakona u svoje ruke ne vodi nikamo, prosvjedi da, aktivizam da, ali ići pilati neki zid nije prihvatljivo. Onda tako može netko doći na Stradun, reći da Orlandov mač stoji krivo i kako ga treba pilati. I što ćemo onda?

Blaž Pezo pozvao je ponovo sugrađane na sutrašnji zbor građana u Mokošici. Osvrnuo se i on na situaciju kod Ville Elite.

-Ono što me smeta kod te situacije je taj da gospodin Legaz ima i loših dijelova prošlosti, pa ću podsjetiti kako je bacao ležaljke koncesionaru ispred hotela Maestral samo zato jer je nije dobio njegov prijatelj. Te njegove nekakve egzibicije i performansi su više to nego aktivizam, jer je njegov aktivizam selektivan jer ne udara po svemu onome što bi trebalo udariti. Zadnje ono što mi smeta što se predstavlja pod nekakvom Udrugom Divlja liga, on nema nikakve veze s Divljom ligom, već osim što želi uništiti jednu lijepu tradiciju. On je upravo bio protiv toga. Toliko o Legazu i njegovim motivima, ispada da je on jedini koji brani pomorsko dobro. Pristup pomorskom dobru kraj Elite postoji, tako da on nešto novo nije oslobodio. Prilaz je postojao, pa on nije osigurao nikakav prilaz kupalištu, nego slomio nekakav zid. S druge strane, taj zid vjerojatno tamo nije trebao biti, a to trebaju riješiti neke druge institucije. Ta priča da je Legaz jedini zaštitnik pomorskog dobra je otrcana.

Pezo je dodao kako se u Srbiji donose  nekakve odluke i deklaracije kojima se poseže za našom kulturom.

-Mislim da u tom smislu nije viška to spomenuti, jer znate kako kažu: 100 puta ponovljena laž postaje istina, treba biti oprezan.

Kazao je i kako su zadovoljni turističkom sezonom. Pelješki most je dobio svoj puni smisao, a mjere Vlade su učinkovite, kazao je između ostalog Pezo.

 

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *