HDZ-ovci bjesne na Plenkovića! Listom za EU izbore ponizio je stranačku desnicu

193

Premijer Andrej Plenković slovi za odmjerenog političara koji pomno važe svaki svoj potez, no kada je u pitanju lista za europske izbore očigledno je da mudrog pristupa prilikom sastavljanja iste naprosto nije bilo. Premijer se po svemu sudeći vodio kriterijem prisnosti i prijateljstva, a reakcije u HDZ-u u najmanju ruku nisu ugodne, štoviše reakcije konzervativaca otkrivaju da bi u vladajućim redovima opet moglo zaiskriti.

Karamarkova lista bila je daleko bolja tvrde to dobro upućeni izvori iz HDZ-a pa čak i oni koji s bivšim šefom stranke odavno nisu u prijateljskim odnosima. On je, tvrdi naš dobro upućeni sugovornik listu bazirao među ostalim i na konzervativcima, ali i na prepoznatljivim kadrovima koji su javnosti dobro poznati. Osim toga, podsjeća HDZ-ovac s kojim smo razgovarali Karamarku je stranka bila na prvom mjestu pa je stoga primjerice na svoju listu stavio Davora Ivu Stiera premda s njime nije bio u dobrim odnosima.

No, usprkos tome dao mu je priliku da se bori i pokaže što može. U konačnici ispostavilo se da je valjano postupio. Plenkoviću ego i prijateljska mreža nisu ostavili prostora za to da bude racionalan i da razmišlja šire, što je za nacionalnu političku scenu neophodno pa bi upravo stoga europski izbori mogli biti presudni za nastavak njegove političke karijere u ulozi predsjednika HDZ-a jer stranki prijeti potpuni potop.

Naime,na listi naprosto nema ni jedne osobe koja je u stanju mobilizirati glasače i HDZ-ovo biračko tijelo. Na popisu se osim Stiera ne nalazi ni Miro Kovač pa ni bilo tko, tko bi bio u stanju privući preferencijalne glasove.

Na prvo je mjesto stavio Karla Resslera pred kojim možda jest blistava politička budućnost, ali trenutno u stranci i među biračima ne uživa baš nikakav status osim što se zna da se radi o Šeksovu posinku. Dubravka Šuica kao HDZ-ova zastupnica u EP-u bila je najblaže rečeno prosječna.

No objektivno niti jedan zapažen uspjeh ne može joj se pripisati. Mladi Tomislav Sokol uza sav trud i stranačku mašineriju koja ga nastoji profilirati u političara nacionalnog kova to naprosto ne uspijeva realizirati.

Kada je o županima riječ potencijala ima tek Boban šibenski župan koji se ipak nacionalnom politikom nikada nije bavio.

Plenković je svojom listom posve deplasirao konzervativni dio svoje stranke, a ako je suditi po izborima u Lici taj bi potez mogao skupo platiti.

IZVOR: dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *