HNS: Građani su platili preko 2 milijuna kuna kako bi u koncertu uživala “elita”

105

Dubrovački HNS očekuje od gradonačelnika Mata Frankovića da preuzme odgovornost zbog štete od gotovo 2 i pol milijuna kuna i netransparentnog trošenja proračunskih sredstava – glavna je poruka s današnje konferencije za medije koju su održali predsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević te gradski vijećnik HNS-a Miho Obradović.

“Još 9. srpnja poslan je naš prvi upit Gradu na temu Što skriva koncert Toma Jonesa? Nakon niza ponovljenih upita gradu te zaprimanja neodgovarajućeg i šturog odgovora na koji nažalost još uvijek čekamo dopunu, odgovor od Dubrovačkih ljetnih igara je otkrio pozadinu i razloge ovakvoj nedemokratskoj, ali i nezakonitoj praksi kakvoj nema mjesta u gradu Dubrovniku. U posjedu smo dokumenata koji pokazuju da su koncert Toma Jonesa građani Dubrovnika platili gotovo 2 i pol milijuna kuna! I to bez njihovog znanja te bez suglasnosti njihovih izabranih predstavnika u gradskom vijeću” – istaknula je na današnjoj konferenciji za medije predsjednica dubrovačkog HNS-a.

“Ostvareni prihod od navedenog koncerta bio je svega 255 tisuća kuna. Ukupno je podijeljeno 61 gratis ulaznica u ukupnoj protuvrijednosti 29.500,00 kuna, a važno je znati da je čak 30 gratis ulaznica bilo za djelatnike gradske uprave i Dubrovačkih ljetnih igara” – rekao je Miho Obradović naglasivši kako su između ostalog dužnosnici koji su viđeni u prvom redu izravno prekršili Zakon o sprječavanju sukoba interesa. 

“U Zakonu se izričito navodi da dužnosnik smije zadržati samo dar simbolične vrijednosti do 500 kuna od istog darovatelja. Stoga će svi dužnosnici biti prijavljeni Povjerenstvu za sukob interesa” – najavio je Obradović, a Nataša Gabričević je dodala kako je Upravni odjel za poslove gradonačelnika u svom djelomičnom odgovoru na upit jasno naveo da je Grad “povodom jubilarne 70. obljetnice Dubrovačkih ljetnih igara, u suradnji s Ljetnim igrama, odlučio u potpunosti financirati koncert Toma Jonesa”.

“Obzirom da gradonačelnik Mato Franković nema stavku u usvojenom proračunu za navedeni koncert vidljivo je da je riječ o neovlaštenom raspolaganju proračunskim sredstvima, a zbog takvog vođenja Grada od strane gradonačelnika Frankovića svaka ulaznica za koncert Toma Jonesa naše sugrađane je koštala točno 3 tisuće kuna. Nažalost tek su rijetki od njih mogli uživati u koncertu kojeg smo očito svi mi platili” – rekao je Miho Obradović te naglasio kako HNS nije protiv organizacije ovakvih događanja, ali na transparentan način i za sve građane dok je Nataša Gabričević zahvalila sugrađanima koji su danima nakon koncerta negodovali zbog načina organizacije navedenog koncerta.

“To je navelo vijećnike HNS-a da potraže odgovore i zatraže dostavu dokumentacije iz koje je sada vidljivo kako ovaj koncert predstavlja primjer nenamjenskog trošenja novaca naših sugrađana te zbog toga od gradonačelnika Frankovića očekujemo da u najmanju ruku preuzme odgovornost za gotovo 2 i pol milijuna kuna potrošenih kako bi u koncertu koji je trebao biti poklon građanima uživali odabrani” – zaključno je izjavila Gabričević.

S poštovanjem,

HNS podružnica Dubrovnik

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *