HNS: “Pozivamo gradonačelnika da se ispravi greška”

359

Nakon što većina u gradskom vijeću nije podržala amandman HNS-a na rebalans proračuna kojim bi se preusmjerilo 300 tisuća kuna za provođenje eksperimentalnog programa kurikularne reforme u OŠ Mokošica, na tu temu danas je održana konferencija za medije u prostorijama dubrovačkog HNS-a.
„Za pokretanje reforme u OŠ Mokošica još uvijek nije kasno“ –  rekao je predsjednik dubrovačkog HNS-a i gradski vijećnik Miho Obradović, koji na prošloj sjednici gradskog vijeća nije podržao proračun jer nije prihvaćen njihov amandman o dodjeli 300 tisuća kuna OŠ Mokošica za sudjelovanje u eksperimentalnoj primjeni programa „Škola za život“.
„Cilj nam je bio probati omogućiti djeci Mokošice bolju startnu poziciju i jednu generaciju ranije obrazovati po novom kurikulumu, sa svim prednostima koje on donosi, od obrazovanja primjerenog 21. stoljeću do 30 posto lakših torbi“ – rekla je potpredsjednica dubrovačkog HNS-a Marina Vučković Matić koja je dodala da su smatrali „da se njihova želja za sudjelovanjem u ovom programu, a koju su iskazali prijavom na njega, treba ispoštovati, ako je to ikako moguće.“
Na sastanku s pomoćnicom ministrice obrazovanja i znanosti, Lidijom Kralj, pronašli su model kako to napraviti te potom putem amandmana na rebalans proračuna tražili od gradskih vijećnika da podrže ovaj proces.
Obradović je rekao kako je „gradonačelnik Mato Franković na prvom sastanku Odbora za proračun s oduševljenjem prihvatio amandman“, ali naknadno je promijenio stav.
„Pred Gradsko vijeće održan je još sastanak ovog Odbora, i tu sam s čuđenjem slušao Frankovića kako govori da amandman neće prihvatiti. Naveo je tri razloga. Prvo, smatra da nema potrebe da Grad daje državi novce. Drugo, rekao je ako daje novce OŠ Mokošice da onda treba dati novce i OŠ Lapad. Treće, njemu najvažnije, smatra da je prekasno i da nema smisla davati novce za ono što je već počelo.“ pojasnio je Obradović.
„Što se tiče njegovog prvog razloga, u Frankovićem mandatu smo dali milijune kuna državi, evo samo je u zadnjem rebalansu išlo 300 tisuća kuna za obnovu crkve u susjednoj općini. Što se tiče OŠ Lapad, ona se nije niti prijavila na natječaj. To nije tema. Dakle, nije birao način da sruši amandman samo zato što je HNS-ov“ – naglasio je te dodao da su, u vezi s argumentom kako je kasno, pitali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a iz kojeg su im odgovorili da nije kasno.
„Poslali su nam odgovor gdje piše da nema razloga da se program ne počne odvijati ako se osiguraju sredstva te da nisu potrebne nove suglasnosti. Poručili su i da se nadaju da će primiti potvrdu od Grada o sufinanciranju uvođenja programa“ – rekao je Obradović koji je ujedno i pokazao odgovor pomoćnice ministrice znanosti i obrazovanja u kojem stoji kako „nisu potrebne nove suglasnosti jer se škola već prijavila za sudjelovanje u eksperimentalnom programu i poslala svu traženu dokumentaciju“.
„Potrebna je samo potvrda od strane Grada Dubrovnika o spremnosti preuzimanja financijskih obaveza za opremanje škole, putne i druge troškove. Ukoliko se sredstva za sufinanciranje osiguraju nema nikakvog razloga da OŠ Mokošica ne uključimo u eksperimentalni program“ – rekao je Obradović.
Druga potpredsjednica dubrovačkog HNS-a, Nataša Gabričević, istaknula je kako je „Grad izdvojio 26 ,1 milijuna kuna na razne državne projekte“.
„300 tisuća kuna zvuči jako puno. No to je samo 0,04 posto za djecu Mokošice. Pozivamo gradonačelnika da se ispravi greška“ – rekla je Gabričević te pozvala gradonačelnika Frankovića „da ispravi grešku jer nije kasno“.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *