HOSOVAC IVICA VLADAVA: Na Dan domovinske zahvalnosti zahvale nam na ovaj način oni koji su izbjegli rat

7636

Nakon što su jučer policijski djelatnici zaustavili kolonu vozila prema Kninu u kojoj su se nalazili nekadašnji pripadnici HOS-a, dio je HOS-ovaca pritvoren. O svemu smo porazgovarali s jednim od sudionika jučerašnjeg događaja, Ivicom Đovanijem Vladavom.

-Bila je to smišljena provokacija, dali smo im sve podatke unaprijed, dobili propusnice za službeni protokol i neometan ulazak u Knin. Tako je sve išlo lagano da smo se baš šalili na taj račun, kako bi nas negdje mogla dočekati “sačekuša”. Nažalost, bili smo u pravu.

Vladava je bio u vozilu s novinarom portala dugopolje.org, koji je snimio cijeli događaj.

-Novinar je bio s nama, uvijek nas prati, a dođe nam dobro i kao osiguranje da se zaštitimo od nekih stvari i nekih medija koji bi sve krivo interpretirali. Policija je dobila zapovijed “odozgo” da mi ne smijemo stupiti nogom u Knin, vidjeli ste na snimku kako su drugi automobili prošli…Naših je šest vozila zaustavljeno, pa sam postavio pitanje policiji, bio sam malo oštar, ali doživljavam te ljude kao kolege, pa i sam sam bio na početku rata dragovoljac MUP-a, kaže nam Vladava.

Đovani kaže kako su inzistirali na privođenju.

-Nismo mogli ni naprijed ni nazad. Pustili smo štićenu kolonu, vidio sam u tim automobilima ministre, saborske zastupnike, visoke časnike. Ogorčen sam što pojedine braniteljske udruge koje su s nama inače na obljetnicama prošle u toj koloni, umjesto da su stali i bili solidarni s nama.

HOS-ovce su potrpali u “maricu”.

-Tako je, a kako sam ja bio u posljednjem vozilu s novinarom, tražili su nam osobne, vratili dokumente i rekli nam da mi možemo ići gdje god želimo. Pošli smo za našima u Drniš.

-Pratili smo ih vozilom, pa su produžili ipak za Šibenik. Rekli su da ih moraju obradit i evidentirati. Ispitivali su jednog po jednoga, unosili izjave u zapisnik..Prvo su tamo spominjali neki članak 51., kasnije su sami sebe “pobili”.

Priča nam ovaj bivši pripadnik HOS-a, kako su za vrijeme objeda pritvoreni HOS-ovci od lokalnih poduzetnika dobili “pravu gozbu”. Glavni inspektor koji ih je ispitivao bio je njihov suborac.

-HOS-ovac, pripadnik naše postrojbe 1992. uz oca i brata.

Na kraju smo pošli i položili vijenac, a molili smo pripadnike Torcide da sve prođe bez incidenta, htjeli su nas poduprijeti na svaki način. Nismo htjeli nadolijevati ulje na vatru. Hvala momcima, ali nismo htjeli da ispadne baš ono što su neki htjeli da se dogodi nego u miru i dostojanstveno.

Saznajemo i kako su pripadnici HOS-a, kako piše u prijavi privedeni zbog članaka 22. i 32 Zakona o prekršajima protiv reda i mira.

-Navodno jer zbog nas nije mogla proći “štićena kolona”.

-Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti ovako su nam zahvalili oni koji su izbjegli rat, ogorčeno će na kraju razgovora Đovani Vladava.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *