Hrvatska počela pregovore s Kinezima: Cijena nije mala, evo koliko Mađari plaćaju jednu dozu

842

Krajem ovog tjedna Hrvatska je počela pregovore s kineskim proizvođačima cjepiva ne bi li moguće osigurala dodatne količine u trenutku kad iz dana u dan stiže sve više loših vijesti o odgodi isporuka tvrtki od kojih je cjepivo kupljeno prije pola godine, što značajno usporava hrvatski plan cijepljenja, objavio je Jutarnji list. Zadnja ‘košarica’ stigla je od AstraZeneca/Oxforda koji će do kraja ožujka smanjiti isporuke EU za oko 90 milijuna, a za Hrvatsku oko 100.000 doza.

Zbog toga je u petak obavljen i prvi razgovor s Kinezima oko mogućeg interventnog uvoza njihova vektorskog cjepiva CanSinoBIO koje se daje u jednoj dozi, a u tjednu koji slijedi razgovarat će se oko Sinopharma i Sinovaca, cjepiva koja funkcioniraju na temelju inaktiviranog virusa SARS-CoV-2. No, zasad nije sigurno hoće li se postići dogovor s obzirom na to da Kinezi prije dostave ikakvih ‘papira’ o svojim cjepivima odnosno izvještaje o drugoj i trećoj fazi ispitivanja traže ugovor na razini država.

Naime, bez dokaza o sigurnosti i učinkovitosti ne može se sklopiti nikakav posao oko cjepiva. Osim toga, primjer Mađarske govori da su kineska cjepiva poprilično skupa pa je tako ta zemlja platila jednu dozu Sinopharma čak 37,50 dolara, izvijestili su mađarski mediji. Prema onom o čemu su javnost izvijestili Kinezi, učinkovitost cjepiva Sinopharm je oko 75 posto, a dosad je odobreno u dvadesetak zemlja, uključujući Srbiju i Mađarsku. Učinkovitost Convidecije (cjepiva koje proizvodi CanSinoBIO) je 65,28 posto, a Sinovaca, prema dostupnim informacijama, od 50,38 do 83,5 posto, ovisno tome gdje su rađene studije (Brazil i Turska).

Naime, činjenica da zemlje Europske unije ne dobivaju cjepivo u očekivanim količinama pokrenula je niz razgovora i s proizvođačima s kojima EK nije sklopila sporazume tijekom prošle godine, a koji su trebali biti dostatni za procjepljivanje svih građana unije.

Odgovor Rusa

U namjeri da se poveća broj cijepljenih, Hrvatska je nedavno ušla u pregovore s Rusijom. No, još uvijek se čeka odgovor Rusa koji bi navodno ovih dana mogli poslati onih traženih 11 dokumenata o svom cjepivu Sputnjik V, bez čega HALMED ne može odlučivati o interventnom uvozu. Izvori iz Vlade drže da je bliža opcija kupnja Sputnjika V nego kineskog cjepiva, piše Jutarnji.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *