Hrvatska vatrogasna zajednica i Vlada RH izigrale profesionalne vatrogasce!

246

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH uputio je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Od ujednačavanja plaća profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na lokalnoj i regionalnoj razini s plaćama profesionalnih vatrogasaca na državnoj razini veliko ništa!

Hrvatska vatrogasna zajednica i glavni vatrogasni zapovjednik izigrale su profesionalne vatrogasce zaposlene na lokalnoj, odnosno županijskoj razini.

Višetjedni pregovori s glavnim vatrogasnim zapovjednikom su propali. Izmjene Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova, te Uredba o visini dodatka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca, unatoč obećanjima, nisu doneseni, a koji je razlog tome možemo samo nagađati. 

Izrada i donošenje ovih podzakonskih akata bila je presudna za ujednačavanje plaća, kao i dodatno izdvajanje sredstava iz državnog proračuna za minimalni financijski standard, za što je Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca također lobirala, no od svega ništa. 

Podsjećamo kako je koeficijent složenosti poslova radnog mjesta profesionalnog vatrogasaca zaposlenih u javnim vatrogasnim postrojbama 0,897, dok je koeficijent složenosti poslova radnog mjesta vatrogasaca zaposlenih u državnoj službi 1,54. Sramotna je i činjenica kako je najniži koeficijent za obračun plaće u državnoj službi 1,06 što dodatno govori o tome koliko država vrednuje rad jedne od najvažnijih službi za sigurnost građana RH.

Umjesto podrške i priznanja, ovo je težak dodatni udarac za sve profesionalne vatrogasce pred protupožarnu sezonu, ali i za sigurnost svih građana u RH. Naime, umjesto izjednačavanja prava dobili smo znatno umanjenje prava zbog gubitka dodatka za poslove s posebnim uvjetima rada, jer uredba o visini dodatka za posebne uvjete rada za državne službenike i namještenike više ne vrijedi, odnosno donošenjem novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama, te ostalih podzakonskih akata vezanih uz novi zakon, odredba iz Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova koja govori da se za vatrogasce zaposlene u javnim vatrogasnim postrojbama primjenjuje odredba o visini dodatka za posebne uvjete rada za državne službenike i namještenike više ne vrijedi. Sukladno odredbama Zakona o vatrogastvu, Vlada RH dužna je donijeti uredbu o visini svih dodataka propisanih Zakonom o vatrogastvu, međutim niti nakon više od četiri godine od stupanja Zakona na snagu to nije učinila. 

Važno za napomenuti je i činjenica kako će neke javne vatrogasne postrojbe prestati sa svojim djelovanjem, odnosno njihovi osnivači će ih ugasiti. Razlog tome je i ne postupanje nadležnih inspekcijskih službi HVZ-a koje ni nakon skoro godinu dana od donošenja Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova ne nadziru njegovo provođenje u javnim vatrogasnim postrojbama. Kao posljedica takvog ne postupanja i danas imamo profesionalne vatrogasce čija su materijalna prava, odnosno plaća znatno manja od one zajamčene odredbama Pravilnika.  

Iz svega navedenog dolazimo do zaključka kako sustav vatrogastva u RH ne funkcionira sukladno važećim zakonima i podzakonskim aktima te kako su profesionalni vatrogasci ponovno „ničiji“ sve do početka protupožarne sezone kada će ponovno postati „heroji“ čijom humanošću i požrtvovnošću hrabro manipuliraju razne političke strukture državne i lokalne razine kojima su vatrogasci u određenim trenutcima potrebni kako bi skupili pokoji politički poen. 

Radi pravilnog vrednovanja rada profesionalnih vatrogasaca Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca pokreće sve dopuštene sindikalne akcije, uključujući štrajk!

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *